Vyzkoušeli jsme pro vás: MASKOVÁNÍ POMOCÍ LEPIDLA… aneb srazové visačky

Text Píďa, foto Aktijka a Kiarka

Na jednom z workshopů v Birminghamu nám představili zajímavou techniku – maskování vybarveného obrázku pomocí lepidla Glue n’seal (matte) … nebo BIC White Glue – bílé, 118 ml (cena kolem 30,-Kč) ; Hobby Line -Art Potch-150ml za 149,-Kč…) Vzhledem k tomu, jak moc se tato technika líbila účastnicím našeho jarního srazu v Lukách nad Jihlavou, by byla škoda se o ni nepodělit i s Vámi, našimi čtenářkami.

Princip celé této techniky je velice jednoduchý, pokud chceme s projektem pracovat a vrstvit jednotlivé barvy přes sebe, pomůže nám lepidlo ochránit ta místa, která už mají zůstat nezměněna.

Všechno určitě rychle pochopíte z následujícího postupu výroby záložky do knížky.

Nejprve si na záložku narazítkujeme obrázek, který vybarvíme. Na vybarvování je možné použít jakoukoliv techniku, která se vám líbí, ať už obyčejné, pastelky, copic fixy, akvarelové pastelky, nebo cokoliv jiného.

(ukázka, kde je motiv nevybarvený, rovnou zatřený lepidlem)

My chceme použít akvarelové pastelky, které se rozmývají vodou, takže razítko narazíme barvou memento (je možné použít i versafine nebo….. Staz-on může na některých papírech trošku pouštět, ale pokud nemáte nic jiného, dá se použít i ten).

Razítko vybarvíme akvarelovými pastelkami, které rozmýváme vodním štětcem. Pokud chceme obrázek spíš světlejší a vystínovaný, vybarvíme pastelkami jen okraje obrázku a pomocí vodního štětce rozmýváme barvu do plochy obrázku. Pokud chceme barvu sytou a výraznou, vybarvíme obrázek pastelkou celý a vodním štětcem jen zvýrazníme. Na kurzu nám dokonce Iva dala tip, že barvu nezvýrazňuje přejetím obrázku vodním štětcem, ale prostě na něj stříkne lak na vlasy a barvy se tak samy rozpijí.

Vždy když vodní štětec dáváte do jiné barvy, nezapomeňte ho otřít do ubrousku, ať si další barvu neušpiníte tou předešlou!

Vybarvený obrázek necháme pořádně zaschnout, nebo vysušíme pomocí fénu či embossovací pistole a teď přijde celé kouzlo. VELMI PEČLIVĚ celý obrázek znovu vybarvíme, tentokrát lepidlem. V tuto chvíli je důležité si uvědomit, že co potřete lepidlem už neobarvíte, takže pozor abyste u okraje  „nepřetáhli“, vznikla by vám nehezká bílá místa okolo obrázku. Stejně velký pozor si dávejte u velkých ploch abyste nějaké místečko naopak nevynechali. Lepidlo se mírně leskne, takže u okna nebo lampičky jde poznat, jestli je obrázek vybarvený opravdu všude.

Teď nastal čas na okolí razítka. To můžete vyplnit libovolnou barvou ředitelnou vodou libovolnou technikou a na vybarvený obrázek nemusíte brát ohledy. My použijeme naše oblíbené distress barvy, které naneseme pomocí aplikátoru. Pokud budete chtít později nanášet ještě další barvy, doporučujeme začínat od světlých odstínů.

V tuto chvíli můžeme záložku prohlásit za hotovou. Ale nemusíme. Můžeme přidávat další vrstvy, třeba text, nebo můžeme nalepit další obrázek jako vystřižená andělská křídla, korunku na hlavu a podobně. Motiv můžeme přilepit také lepidlem Glue n’seal a pokud ho potřeme i na viditelné straně můžeme přes obrázek zase nanášet další barvičky.

A opět můžeme používat lepidlo a tak zachovat další a další části záložky v nezměněném stavu. Takže třeba můžeme jen ledabyle máznou lepidlo přes text a docílit zajímavého efektu, nebo jím potřít okraje visačky, které se nám pak už neobarví a zůstanou světlé. To už necháme na vaší fantazii. Nakonec můžeme záložku dozdobit ještě šablonou, razítkem nebo třeba sprejem.

Až jsme s výsledkem spokojené, setřeme všechnu barvu, která ulpěla na lepidle, velmi opatrně vlhčeným ubrouskem a obrázek (případně další místa) budou jako nová 🙂

(autorky Aktijka a Píďalka přímo na veletrhu v Anglii)

(Ukázka visaček ze stánku Rangeru…)


Pro inspiraci vám ukážeme několik visaček, které vznikly na sraze v Lukách. Možností jak visačky dozdobit je spousta, přejme vám hodně zábavy při jejich objevování!

Na závěr ještě několik tipů:

  • nemusíte nutně investovat do originálního lepidla, naše podnikavé holky ze srazu už objevily, že se dá nahradit i levnějším lepidlem BIC White Glue – bílé, 118 ml (cena kolem 30,-Kč) + Pona vyzkoušela lepidlo … Hobby Line -Art Potch-150ml za 149,-Kč . Myslím, že by mělo fungovat i lepidlo na decoupage, ale zatím jsem sama nezkoušela. Univerzální český herkules bohužel nefunguje.
  • na zdobení okolí obrázku používejte jen vodou ředitelné barvy, staz-on a jim podobné už z obrázku nesetřete, ale i toho se dá samozřejmě využít. Akrylovou barvu setřete jen dokud není zaschlá, čili hned po aplikaci. Pokud ji budete používat zkuste se obrázku pokud možno vyhnout.
  • pokud chcete aby na obrázku zůstalo něco bílé, potřete lepidlem už bílý papír. Zkoušela jsem i tupovat lepidlo přes šablonu, takže pak zůstalo bílé místo ve tvaru šablony – šlo to, ale výsledek nebyl nic moc, asi je lepší přes šablonu nakonec aplikovat bílou akrylku.
  • černá zůstane už vždycky černá, takže pokud máte razítko natisknuté černou barvou, je lepší spíš nedotáhnout lepidlo až na černý obrys, než ho přetáhnout a mít tam pak bílý flek.
  • s trochou asistence by tuto techniku mohly zvládnout i děti, tak je nechte si vyrobit své vlastní záložky, budete mít dobrý pocit, že s dětmi něco děláte a ještě si užijete i vy 😉

Inspirace od Kiarky…