GLITRY KAM SE PODÍVÁŠ… návod na použití glitrů a třpytek

Foto a text Avellana

Glitry, čili třpytky, známe všechny – sypané, jako třpytkaté lepidlo, na samolepících ozdůbkách, na tlapkách mojí kočky… jsou prostě všude.

Ale občas je člověk v rozpacích, zda a jak je použít, co je tak akorát a co už je příliš. To už jak která ráčíme. Ale hlavně – kdy které z nich použít. Určitě máte každá svoje zkušenosti, ale pokusím se to shrnout:

  • samolepky jsou jasné – nejjednodušší použití. Odloupnu a nalepím kam je třeba. Čisté a bezpracné.
  • glitrové lepido – na malé detaily, kapky, do středu kytiček, na olemování něčeho, kde mírná nerovnost oku lahodí, sem tam krucánekod ruky.
  • glitry sypané – úžasné… a poněkud problémové, protože práce s nimi může být dost stresující (našla jsem je i v cukřence). Hodí se vytvoření plochy pozadí, na proužky, rámečky nebo tam, kde chceme mít přesný obrys. Ano, nežertuji – pokud máme raznici nebo šablonu potřebného tvaru, můžeme mít i krásný a přesný tvar vyplněný glitry. Dá se totiž koupit oboustranná lepící fólie, tvar vysekneme či vyřízneme, přilepíme kam potřebujeme, posypeme glitry a máme hotovo. Rovněž si můžeme vytvořit větší plochu – třeba pozadí. A nebo to uděláme obráceně – vysekneme tvar, podlepíme lepící páskou, vysypeme třpytkami a je to.

A tady je návod na přáníčko, kde je použitá posledně zmíněná technika.

Co budete potřebovat:

  • glitry
  • bílý základ přáníčka formát A6
  • bílou čtvrtku
  • embossovací kapsu+BS
  • barevnou čtvrtku a stužku, ladící s barvou glitrů
  • raznici podle vlastního výběru, případně i bordurovou raznici
  • průhlednou lepící pásku
  • lepení dle vlastního uvážení – oboustrannou pásku, tekuté lepidlo, 3D čtverečky

Nejdříve si uřízneme pruh bílé čtvrtky v takové šířce, aby se nám na něj vešly motivy raznice. V tomto případě je motiv srdíčka vysoký 2 cm, proužek je široký 3,5 cm. Dále pruh pruh  z barevné čtvrtky – zde je v šířce 4,5 cm, pokud chceme mít ozdobený spodní okraj – jinak užší (podle vlastního měření, já nechávám cca 2 mm na každé straně). Bordurovou raznicí ozdobíme jeden okraj barevné čtvrtky.


Začneme vyrážet motivy na bílý proužek, a to od středu směrem k okrajům. Poté podlepíme proužek průhlednou lepící páskou. Lepíme tak, abychom se pokud možno nedotýkali lepivého povrchu, který se nám objeví ve výřezech. Je-li to potřeba, začistíme přečnívající části lepící pásky.

Podlepený pruh papíru si položíme na podložku (používám kancelářský papír), výřezy hustě posypeme glitry a můžeme je k lepivému povrchu přitlačit či přímo vetřít.

Poté proužek zvedneme, přebytečné glitry sklepeme. Rubovou stranu podlepíme lepidlem (použila jsem oboustrannou pásku, mohl by fungovat i roll-on) a přilepíme na barevný proužek (podrámování).

Dvě z vyražených srdíček pokryjeme tekutým lepidlem (použila jsem 2way glue v tužce) a posypeme bílými a duhovými glitry, necháme zaschnout


A můžeme kompletovat


Naembossujeme bílou podkladovou čtvrtku a přilepíme na barevný podklad, přilepíme na základ přáníčka. Připravený ozdobný pruh nalepíme na připravený základ přání, horní část překryjeme stužkou a uvážeme uzlík.


Pod ozdobný proužek přilepíme dvě samostatná srdíčka na 3D čtverečky.


můžeme přidat nápis podle vlastního uvážení, který také barevně podrámujeme a nebo dát více srdíček, to už jak se komu líbí.

Tak, to byla jedna možnost jak glitry využít 🙂 A teď jednu variantu pro odvážné (nebo sebevrahy, to jak se to nakonec vyvrbí). Technika se jmenuje Glitter Lace Resist Technique – velkolepý název pro použití krajky místo masky – to všechny scrapulenky znají.

Pro tuto techniku potřebujeme 3 základní věci:

  • kus krajky – výběr vzoru dle libosti, ale ne bavlněnou. Do té se glitry zabodávají a nepracuje to jak má. Ta nám nahradí masku, kterou používáte třeba s barevnými spreji.
  • samolepící fólii – a vůbec netřeba drahou oboustrannou či jakou. Víte jak se v papírnictví prodávají samolepící štítky? Tak to je ono – prodávají se i formáty A4 nerozřezané na jednotlivé kousky, a ten je nejlepší.
  • samozřejmě glitry – barevné odstíny dle vlastního výběru, ale pokud možno v kvalitě extrafine, tedy ty jemňoučké. Pravda, trochu hůř se s nimi pracuje (hodně elektrizují), ale výsledek za to stojí. Dál už jsou to jen věci, které máme každá v šuplíku – základ přáníčka, nějaká čtvrtka – obyčejná bílá, něco na dozdobení a lepení.

A tady je postup:

Uřízneme si fólii podle potřeby (na obrázcích je formát A6) a stejně velký podklad ze čtvrtky. Na čtvrtku si nalepíme oboustrannou lepící pásku a přilepíme fólii tou stranou, na kterou se píše, dolů.

Když potom odlepíme krycí papír, zůstane nahoře lepivá plocha (kdo to splete, jako já napoprvé, musí začít znovu – opravit se to nedá).

A na tu nalepíme krajku (vlastně masku), hezky uhladíme a přitlačíme.

Podložime  papírem a hustě posypeme světlejším odstínem glitrů. Opatrně vetřeme do všech otvorů v krajce, potom zvedneme a přebytečné třpytky oklepeme.

Projekt položíme na čistý kancelářský papír, sloupneme krajku – jde to lehce,

posypeme glitry tmavějšího odstínu a vetřeme do volné lepivé plochy, zbytek sklepeme.

A v podstatě máme hotovo – je před námi krásné blýskavé pozadí ve dvou barvách a jemném krajkovém vzoru.

Zbývá už jenom dotvořit.  Za trošku blýskavého nepořádku to stojí, ne?

Ale nemusíte vytvářet celé plochy – někdy stačí blýskavý proužek.  Stačí prostě nalepit oboustranku v požadované délce a tvaru, sloupnout, vetřít třpytky, oklepat a krásný okraj nebo rámeček pod vánoční fotku je na světě.

A co udělat si glitrový použek a přes něj uvázat stuhu podobného barevného odstínu?

Glitry prostě k papírovému tvoření patří a způsobů použití je opravdu hodně.