CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Aralka

Foto a text Aralka (Klára B.)

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU… Můj nejoblíbenější styl ve scrapbooku, a nejen v něm, je určitě VINTAGE.  Moji tvorbu jsem tady u Aktijky už představovala, typický projekt je například tato stránka:

Líbí se mi, že při tomto stylu scrapbooku se dá využít téměř všechno, co je placaté a jde přilepit 🙂 . Tady na té stránce jsem použila z těch netradičních materiálů např. zbytek vlny ze šály, králičí pletivo, kousek řetízku. Dále pak hodně používám krajové raznice a papíry hodně vrstvím, aby projekt ve výsledku nepůsobil ploše, ale naopak co nejvíc plasticky a nadýchaně.

2. JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?… Řezačku  na papír používám oranžovo-šedou od Tonic Studios, je pravda, že se u ní žiletky dost rychle tupí, ale jinak mi plně vyhovuje. Ještě mám starodávnou řezačku, která dělá ozdobný zoubkovaný okraj, jako je na starých fotografiích, ale ten se dá docílit i ozdobnými nůžkami.

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… značky + barvy?…  Moje oblíbené razítkovací polštářky jsou Windflower, jsou úplně obyčejné a protože jich mám opravdu velkou! spotřebu, vyhovují mi i cenou, stojí asi 30 Kč… nepoužívám je totiž na razítkování, ale na „šuntění“ okrajů a na to jsou úplně bezvadné, ale o hrany papíru se rychle odírají…… nejvíc u mě „frčí“ hnědý :-), dále je používám na tupování přes masky a šablony, nanáším je molitanovým aplikátorem na dřevěné tyčce… na samotné razítkování používám polštářky StazeOn nebo Archival Ink. StazeOn je skvělý, že drží i na fotkách a má výraznou sytou barvu.

4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?… Velké plochy lepím širokou oboustrannou lepicí páskou, co se dá koupit v kancelářských potřebách v rolích po 25 m, na kytičky a různé ozdoby používám gelové tečky různých průměrů, na menší papírové plochy používám fialové lepidlo v tyčince Chameleon nebo Tombow, hrozně pěkně se s nimi pracuje, jsou dokonce i voňavé J a na korálky a nebo kovové předměty, stuhy, vlnu, provázky apod. používám lepidlo Bic Glue, je bílé a po uschnutí zprůhlední.

5. JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST?… Co se týče alb, preferuji uložení stránek v průhledných kapsách, takže používám nejradši kroužková alba 30×30 cm s kapsami. Velikost stránek dává dostatečný prostor pro zdobení a kapsy chrání projekty před zničením. Nemám moc ráda šroubovací alba, protože mi připadá, že stránky se uprostřed ohýbáním ničí, tedy pokud jsou takové „naducané“  jako je mám většinou já. Když mě to popadne, dělám i různá minialbíčka nebo leporela, tam jsou stránky samozřejmě volně a ozdoby se můžou osahávat. Štve mě, že už nikde nemohu sehnat LESKLÉ průhledné kapsy velikosti 30,5×30,5cm s širším středovým okrajem. Za prvé v nich stránky vypadaly o moc lépe než v matných kapsách a širší středový okraj zajistil, že se tak snadno nevytrhávaly z alba při častém prohlížení.

6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?… Snažím se, aby fotka byla na stránce vždy dominantní, na její dozdobení používám ale hodně různých technik… tak moje oblíbené je ničení papíru – používám ničič od Tima Holtze (kolečko), pak šuntění okrajů (používám razítkovací polštářek – viz výše), dále masky, šablony, strukturovací pasty, barvy – jak ve spreji, tak akrylové, razítkování, různé folie (i okenní – obrázek níže), embossování horkovzdušnou pistolí, krajové i tvarové raznice (za nejlepší považuju ty od Marthy Stewart), protrhávání, ruční šití, vystřihování atd.  a v poslední době  „ujíždím“ na washi páskách, krásně se s nimi pracuje, ale lehce se z nich stane droga 🙂

7. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?… Na písmenka nemám žádnou mašinku a navíc ručně píšu jak kocour, takže vesměs používám kupovaná samolepicí písmenka různých tvarů, barev a velikostí, nebo výřezy, které si sama upravím – např. lakem na nehty, embossovacím pudrem, akrylovou barvou apod.  a nebo šablony, mám různé druhy – samolepicí plastové nebo kovové, hezké jsou i masky(viz obrázek níže) nebo razítka.

8. EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVÁTE?… Embossování dělám jen horké a používám zásadně horkovzdušnou pistoli a různé barevné i transparentní pudry.

9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)?… Razítka mám nejraději na dřevěném bločku, ale ty  mají nevýhodu, že jsou dost drahá. Jinak používám gumová, co se lepí na pěnovou podložku (cling), ale mám i spoustu silikonových. Líbí se mi motivy např. firmy LaBlanche, různé přírodní motivy, foťáky, hodiny a asi nejvíc mám různých „krucánků“ – ty používám fakt hodně!

Kdybych znovu začínala scrapovat a neměla vůbec žádnou „výbavu“, v prvé řadě bych si koupila kvalitní řezačku, pak ruční řezák Fiskars a kvalitní teflonové nůžky, tak 2 okrajové raznice, tvarovou raznici kruh – několik velikostí,  nějaká samolepicí písmena, kytičky v několika barvách, razítka krucánků a kytek, polštářek a nějaké šablony a masky. To by pro začátek stačilo, samozřejmě taky nějakou sadu papírů. Časem každý pozná, co mu nejvíc vyhovuje a pak se dá dokupovat… Na ozdobení se dá použít v podstatě cokoli, jak už jsem psala na začátku, záleží jen na fantazii  každé scrapařky 🙂