Embossovaná PFka

Foto a text Jíťa

Při tvoření šuplíčkového adventního kalendáře mě napadl námět na letošní PFka.

Do oka mi padly čtvrtky Yours Truly od Echo Park a nové razítko vločky od Kety.


Protože jsem si nevybrala tradiční vánoční barvy, snažila jsem se dodat přáníčkům slavnostnější charakter embossováním, které jsem použila na vločku, textové razítko i na barevnou podkladovku. Kompozice přáníčka je velmi jednoduchá. Základ tvoří obyčejná bílá čtvrtka, z barevné pak ustřihneme 5cm široký pruh, na který kolečkovou raznicí vykrojíme půlkruh, okraje zvýrazníme inkoustováním tmavě hnědým nebo černým razítkovacím polštářkem. Nad tento široký pruh ještě nalepíme tenký proužek v kontrastních barvách a otiskneme textové razítko veselé Vánoce. Dozdobíme tenkým černým rámečkem, vločkou a korálky.

Protože mi přáníčka po otevření připadala prázdná a obyčejná, dozdobila jsem je i uvnitř a na zadní straně. Dají se tak krásně zužitkovat zbytky papírů, které vznikly při tvoření. Vločky jsem vyrazila pomocí raznic a použila jsem razítka Keta.

Pokud někdo nemá zkušenost s embossováním, zde je jednoduše popsaný postup:

1. podklad orazítkujeme speciální razítkovací barvou, která schne pomaleji, než obyčejná razítkovací barva

2. celý motiv posypeme embossovacím práškem

3. prášek se přilepí pouze tam, kde jsme otiskly razítko, přebytečný prášek sesypeme a vrátíme zpět do lahvičky

4. nakonec motiv „zatavíme“ horkovzdušnou pistolí, prášek postupně mění barvu a leskne se

Při embossování přáníček jsem použila několik embossovacích prášků – zlatý, vínový, star dust, bílý a průhledný. Bylo zajímavé si vyzkoušet, jak stejný prášek vypadá na různých podkladových čtvrtkách.