Tichá pošta aneb „liftni to a pošli to dál“!

Text Katka Trnka, foto dotyčné zúčastněné 🙂

Zhruba před rokem jsme se začaly víceméně pravidelně scházet a scrapovat v jednom brněnském volnočasovém centru. Původní představa, že bychom dělaly něco společně, se ukázala jako nereálná, protože pokaždé někdo potřeboval něco udělat či dodělat a společné tvoření se jevilo jako organizačně náročné. To nijak nekazilo radost z našich setkání a výměna zkušeností probíhala intenzivně i tak.

Zhruba před letními prázdninami jsme si ale řekly, že už bychom mohly zkusit něco společně udělat. Vzhledem k nejistotě pramenící z hledání volných prázdninových termínů jsme se rozhodly pro tajný lift. V případě tajného liftu neliftují všichni podle jedné předlohy ve stejném čase, ale liftuje se postupně – jedna začne (ta vybere i předlohu) a pošle svou stránku další v řadě, ta ji opět liftne a pošle svoji verzi dál, dokud se nevystřídají všechny přihlášené.

V našem případě začínala Píďalka. Ta si vybrala předlohu v letním duchu a udělala podle ní svou vlastní verzi.



Barvy, které použila, jsou krásně syté, kompozice se trochu zjednodušila a pročistila, takže vybrané krásné fotky dostaly příležitost více vyniknout. Mě se navíc na Pídině stránce moc líbí i nápis a použité chipboards.

Od Píďalky putovala stránka k Helxine, která moc stránky nedělá, ale „tiché pošty“ se zúčastnit chtěla. Ta přidala na stránku krásné sluníčko s chřestidlem a kolečkům na pozadí další vrstvu. Přibyly i rámečky (na fotkách i na celé stránce).  Helxine se přitom podařilo zachovat příjemnou přírodní atmosféru fotek.


Další v řadě jsem byla já. Fotky se mi nehledaly snadno, ale když jsem našla ty z pečení, bylo jasné, že kolečka na kompozici se promění v koláčky – osobně mě potěšilo, jak vyšel ten makový. K tomu jsem přidala pár výřezů z překližky s kuchyňskou tématikou a journaling schovala do tajné kapsy na rubu stránky.


Moji stránku dostala Aktijka. Ovšem kdo čeká, že opět uvidí její stránku, tak se bohužel nedočká. Svého pořadí v liftu se po nějaké době kvůli nedostatku času vzdala a zaslala stránku Pettii. Ta započala se zásahy do kompozice, které se týkaly hlavně koleček. Bez nich si mohla dovolit výraznější vzor na podkladovém papíře. Krásnou dominantou její stránky se stal houpací koník, který jí dodává příjemnou dětskou atmosféru.


Pettiinu stránku dostala ke zpracování Lunka, a ta ve změnách pokračovala. Celou kompozici si otočila a udělala naprosto úžasnou stránečku z kina, ze které kouká nádherný tučňák. Na stránce jsou ale i hezké detaily, např. na „závorkové“ borduře anebo v nadpisu (písmenko „I“ nelze přehlédnout a nelze si ho nezamilovat).


Lunka, již v pokročilém podzimu, poslala svou stránku Vertom. Její stránka je v jemných pastelových barvách a Vertom do ní obdivuhodně zapracovala papír s nepravidelným vzorem. Navíc je příjemně ostříknutá a orazítkovaná, takže nepůsobí nijak prázdně nebo příliš čistě. Vykukují z ní i různé plastické prvky v podobě šití, brads nebo podlepeného razítka. Já navíc obdivuju její krásné, souměrné písmo.


Tím se dostala tichá pošta na konec a většina z nás dosud netuší, jaká stránka stála na počátku či na konci celé řady, protože jsme si je opravdu celou tu dobu od července do listopadu vzájemně neukázaly. Za sebe můžu říct, že se mi tento druh tvoření líbí – dodává inspiraci a impuls k tvoření, zároveň nechává prostor pro vlastní adaptaci, ale hlavně je v něm prvek tajemství, což má skoro každá ženská ráda.

Přeji všem krásný vánoční čas a hodně scrapových zážitků v novém roce!