Návod na andílky… z fima, smršťovací fólie a kartonu…

Foto a text Pavla H.


Originální recept na tyto pajduláky je z polymerové hmoty FIMO (nebo podobné – Premo, Cernit). Vzhledem k tomu, že FIMO potřebuje pečení v troubě, a teď před Vánocemi je trouba v plné pohotovosti kvůli cukroví, ukážu i jiné varianty výroby. Navíc, kdo znáte FIMO, víte, že po pečení polymerové hmoty je trouba mírně kontaminovaná výpary… Jako náhražka polymerové hmoty se může použít na vzduchu schnoucí modelovací hmota, obyčejný tvrdý karton, smršťovací nebo jiná fólie.

Hlavička

Základem pajduláka je kvalitní hlava. Mám na hlavičky formu. Vždy ze zbytků hmoty udělám hlavičky do zásoby – hlav totiž není nikdy dost. Pokud potřebuji rychle udělat pár hlaviček, nejjednodušší je to z modelovací hmoty, která uschne na vzduchu.

Pokud nemáte formičku, můžete jednoduchou hlavičku vytvořit velmi rychle jen s použitím malé finty – šablonky vystřižené např. z tvrdého papíru. Vytlačíte pomocí ní nos a obočí, a pak už jen přidáte oči a ústa.

Hlavičky většinou vyrábím z černé barvy, protože je pak stejně barvím akrylovými barvami a metalickými barvami Lumiere podle barvy pajduláka. Pokud je hlavička z barevných zbytků, někdy ji stačí jenom nalakovat (lakem na polymerové hmoty, Glossy Accents nebo co zrovna máte po ruce).

FIMO

Moji první pajduláci se skládali z několika částí. Tělíčko z FIMO hmoty nebo kartonu a různé další komponenty (např. motýlí a andělská křídla z grungeboard sady od Tima Holtze). To vše jsem slepovala dohromady a donutit to, aby to všechno drželo, byl občas nadlidský úkol. Proto jsem časem přešla na tělíčko z jednoho kusu, které pak pouze dostalo hlavičku a nožičky. Udělala jsem si šablonu z tvrdší folie, kterou pak jenom obkresluji.

Postup výroby:

1) Vyválejte si plátek hmoty. Může být jednobarevný, který pak po upečení nabarvíte. Pokud to umíte s polymerovými hmotami, můžete si připravit i barevné tělíčko s různými texturami, které pak jen nalakujete. Já nejčastěji volím variantu A.

2) Pokud chcete, můžete razítkem s nějakým výrazným vzorem udělat texturu. Silikonová razítka bych na FIMO asi netlačila, nejčastěji používám nějaké písmo (např. Friends Definition od Hero Arts).

3) Pak vyřízněte tvar tělíčka podle šablony. Opatrně… ať si nerozplácnete vzor.

4) Pokud budete chtít, aby pajdulák měl nožičky a ručičky, udělejte si na ně dírky.

5) Upečte, nabarvěte, přilepte hlavu (Glossy Accents funguje naprosto nejlépe), nalakujete.

Z vlastní zkušenosti doporučuji mít od začátku plátek položený na kousku papíru (pečícího nebo normálního), se kterým se to i upeče. Pokud byste chtěli zvedat z podložky už vyříznutý tvar, mohli byste ho zdeformovat. To by nemuselo vadit, ale pokud máte v tělíčku obtisknutý text, tak to jde poznat.

Většinou dělám i dírku na zavěšení – dávám jí do místa hlavičky. Po upečení tudy protáhnu zezadu drátek, jehož konec je pak na přední straně schovaný pod hlavičkou.

Smršťovací  fólie (Shrink plastic)

Moc hezcí jsou pajduláci ze smršťovací folie. Mám sadu, kde jsou folie bílé, průhledné, mléčné a černé. Kupodivu každá z nich se při smrštění chová trochu jinak, tak je to občas loterie, co z toho vyleze…

Klasicky si vystřihnu tvary, udělám dírky na končetiny a zavěšení. Do smrsklé hmoty dírku uděláte jen nějakou mini-vrtačkou.

U folie pak není moc možností zdobení. Můžete použít pouze barvy, co drží na lesklém povrchu. Používám inkoust Staz-on a alkoholové inkousty. Objevila jsem (náhodou), že když na alkoholové inkousty natisknete něco inkoustem Archival od Rangeru, a natištěný obrázek setřete, setře se i alkoholový inkoust a máte negativní obrázek.

Až máte nazdobeno, pomocí horkovzdušné pistole smrskněte tělíčka. Smrskávání samo o sobě je celkem vzrušující záležitostí. Fólie se vlivem tepla napřed smotá do klubíčka a u složitějších tvarů hrozí v druhé fázi, kdy se hmota zase „rozvinuje“, že se k sobě části zůstanou přilepené. Proto si hmotu jistím (nejen před odfouknutím proudem vzduchu) pinzetou nebo nějakým žáruvzdorným napichovátkem, kterým podle potřeby slepené části odlepím. Jakmile se hmota scvrkne, na malou chvilku konečný výtvor připlácnu akrylovým blokem, aby se vyrovnal.

Z odstřižků fólie si pak ještě udělám do zásoby drobné ozdůbky. Pozor – smršťování je prudce návykové!

Karton

Nejjednodušší je výroba z papíru – může různě experimentovat (suché/horké embosování, washi pásky atd.). Tyto pajduláky pak můžete nalepit přímo na přáníčko.

Končetiny

Pokud chcete, můžete připevnit končetiny. Používám klasické bižuterní komponenty. Pokud tyto nemáte, můžete nahradit drátky s korálky, nebo provázkem, stužkou…

Možnosti jsou neomezené – záleží na vaší fantazii. Nemusíte tvořit jen malé človíčky, ale i zvířátka.

A jestli si uděláte jako já zásobu hlaviček…