Vánoční hvězda… blahopřání 10x jinak s jedním razítkem :-)

Foto a text Kiarka

V dubnu Aktijka zařadila do obchůdku krásné razítka americké značky Penny Black.

Tak se ke mně dostalo cling razítko Christmas Pride…  celý půl roku čekalo pěkně uschované v plastovém obalu, na svou příležitost, a ta přišla minulý týden. V plánu bylo cokoliv jiného než tři dny v pracovně + cca sto narazítkovaných motivů vánočních hvězd. Zaujalo mě, kolik tato nenápadná květinka nakonec nabídla možností k zpracování.

Na kolekci deseti vánočních přání se tak objevila různorodá paleta technik a použitých pomůcek, které jsem při zpracování jediného razítka použila.

1. Akvarelové pastelky

Použití akvarelových pastelek je velice jednoduché. Na tomto přání jsem použila bílý embossovaný obtisk, vykreslila ho odstíny červených pastelek a při rozmazání sáhla po vodním štětci. Touto technikou dosáhneme jemných pastelových odstínu, které jsou ještě umocněné bílými linkami. Na podklad jsem v tomto případě použila  razítko Hero Arts (sada Holly Background Set = razítko + embossovací kapsa), obloučkovou raznici Fiskars, zlatou nit a kamínky.

2. Anilinové barvičky

Anilinové barvičky najdete v každém papírnictví, pokud ale nechcete odcházet od počítače ve svém obchůdku je pro vás má i Aktijka. Mají krásné jasné a syté barvy. Dá se s nimi pracovat normálním nebo vodním štětcem. Obrysy byly opět embossované, střední lístky kytičky na závěr zvýrazněny lepidlem Diamond Glaze. Přání doplnil zelený podklad vyřezaný šablonou Spellbinders a okraje orazítkované vánočním razítkem od Kety, tento jednoduchý a efektní detail asi ještě někdy použiji..

3. Fixy Copic

Vybarvování fixy Copic mě prostě baví, asi v ČR nenajdete většího nadšence :-). Konečný efekt díky stínování vypadá jako by byl vrstvený (ale není). Barvy jsou syté, výrazné. V mém případě jsou použity pouze dva odstíny červené a Blender. Kytička je opravdu hodně výrazná, takže stačila jen naembossovaná čtvrtka v barvě podkladu, podlepená 3D čtverečky, přírodní provázek a bylo hotovo.

4. Křídy – Chalks

Po dlouhé době jsem vytáhla křídy (chalks). Motiv jsem natiskla tmavě hnědým inkoustem přímo na přání. A přiloženými aplikátory jemně aplikovala křídový „prach“. Nic víc už jsem jaksi nevymyslela, jen zlatě naembossovala vánoční razítko od Kety a doplnila hvězdičkovými brads. Proti ostatním přáním působí jednoduše, ale když ho postavím samostatně, tak je decentní, jemné a „použitelné“, což je důležité.

5. Mettalic Rub-Ons

Mettalic Rub-Ons barvy najdete taky u Aktijky v obchůdku, jedná se o tuhé metalické barvičky, které se nejlépe roztírají prstem. Zajímavého efektu dosáhnete při použití embosovaného motivu, já použila bílý, který při zatírání chytl jemnou patinu od použitých barev. Jak je z názvu patrné barvičky jsou jemně metalické, takže na vánoční přání se hodí zcela určitě. Pro dozdobení jsem sáhla po zbytku papíru s glitrovanými detaily, celé podlepila červenou čtvrtkou, upravila rohy kleštěmi a bílou gelovkou dočrtala falešné šití.

6. Technika Paper Piecing

Když jsem přemýšlela jakou technikou bych mohla ještě razítko zpracovat, vzpomněla jsem si na techniku Paper Piecing, která je na HP ve Slovníku. Jedná se v podstatě o motiv, který se natiskne na barevný podklad a pak se vrství. Při vrstvení se používají jiné vzorované papíry. Já použila dva odstíny červené (efekt není na fotce tak výrazný, jak ve skutečnosti, ale na ukázku to snad stačí), protože ta k vánocům patří. Okraje jsem zvýraznila třpytivým lepidlem (Stickles od Ranger) a dozdobila výřezy ze šablony Memory box.

A dostalo se i na Distress Inky … když už má člověk na stole Distress … zkouší, hraje si … proto tato závěrečná minisérie.

7.  Distress Ink a Blending Tool

Oficiální první přání, které vzniklo pro tento článek, a kdy jsem se rozhodla, že vyrobím vánoční sérii. V tomto případě jsem použila jen černé naembossované motivy, červený a zelený odstín Distress, Blending Tool, razítko od Kety a kraft základ. Na střed jsem použila žluté perličky, které jsem přilepila Diamond Glaze. Kytička je přilepená jen uprostřed, listy jsou „natočené“, takže působí 3D.

8.  Distress Ink + červený emboss

Stačí jen motiv naembossovat jiným práškem  … a na stole mi najednou ležela úplně jiná kytička. Na tomto přání jsem opět vrstvila, střed je podlepen 3D lepítky.  Aby vyniklo  červené embossování  Distress Inky jsem jen trochu ošpinila vrcholy lístků a střed doplnila bílými perličkami.  Pak už jen rámeček omotaný zlatou nitkou a vánoční razítko od Kety.

9. Distress Inky na pozadí

Při osmém přání jsem už začala pomýšlet na to, že by bylo fajn udělat přání deset (nápady na další techniky bohužel, ale v tu chvíli došly. Dneska už mám seznam, na další čtyři.). Takže přišel nápad na nevybarvený motiv. Natiskla jsem si motiv černým inkoustem, hned dvakrát jeden vystřihla a přiložila na přání a vystínovala růžovým a filovým Distress Inkem …. Doplila opět Ketiným razítkem, kamínkem, stužkou a malým zvonečkem.

10. Distress Inky a Sponge Dauber (neboli prstové houbičky)

V podstatě takové „odpadkové přáníčko“. Vystřižený motiv, který jsem použila na zakrytí při stínování předchozí přání . Motiv jsem  dostínovala červeným a hnědým inkoustem prstovými houbičkami, opatrně, abych nezašpinila prostřední lístky …. Nalepila na nějaký zbyteček natištěného papíru (úžasné razítko Tartan Background od Hero Arts), knoflík, nitka, bílá gelovka, základ kraft… a bylo hotovo J:-) )