Kartičky na journaling do deníků, smashů, travelbooků i jinam :)

Text a foto Pettie

Smashové šílenství se přehnalo scrapovým světem a nakonec dostihlo i mě 🙂 Jeden smash deník jsem už během léta skoro zvládla zaplnit, a tak jsem se začala chystat na další. Ten první byl jen obyčejný kroužkový blok s měkkými papíry. Už během jeho zaplňování jsem ale naznala, že to není tak úplně ono a že příští smash bude vypadat jinak – no a hlavně líp 🙂 Při hledání inspirace mě zaujaly zdobené kartičky, které v mém novém smashi nesměly chybět.

V novém smash deníku jsem chtěla mít především pevnější papíry. Některé bez vzoru, některé s jednodušším vzorem, který nebude rušit to, co má v mém smashi být. Především text a fotografie, občas jízdenky, vstupenky, tematické obrázky a další věci. Vybrala jsem si ze svých zásob ty čtvrtky, které se mi líbily, a zkompletovala poměrně jednoduše blok, který jsem svázala pomocí zutteru.

Na internetu jsem našla spoustu inspirace na journalingové kartičky. Nejvíc mě ale nadchly ty, které byly dozdobeny vyloženě scrapově a ne jen vytištěné na tiskárně. Rozhodla jsem se, že si je do dalšího smashe vyrobím.

Vyráběla jsem dva typy. První jsem si předpřipravila na počítači v grafických programech. Čtverečkované pozadí, šipky, proužky, rámečky… Zdobila jsem je pak po vytištění podobně jako ty následující.

Na druhý typ jsem použila pevné papíry s linkami, které jsem dostala jako už nepotřebné. Byly původně určené pro nějaké účetní záležitosti. Jen jsem je rozstříhala na požadovanou velikost a zdobila v podstatě stejně jako ty první.

K dotváření kartiček jsem používala především zbytky čtvrtek, ze kterých jsem řezala listy deníku, aby mi vše pěkně ladilo. Na některých jsem použila kruh případně jiný výřez (nebo spíš vystřižený tvar :)), do kterého můžu později vepsat datum (v mém případě spíš natisknout datumovým razítkem, které chci ve smashi používat). Na jiných jsem nechala zvýrazněné volné místo pro nadpis, podnadpis nebo jiný důležitý údaj, který zde budu chtít mít. K dozdobení jde samozřejmě využít spoustu věcí. Já jsem asi nejčastěji používala raznice kruhů, sešívačku a jehlu a nit, které jsem si hodně oblíbila. Práce šla celkem rychle od ruky (nepočítám-li šití) a už se těším, až je použiju.

Příjemné smashování všem!