Inspirace od Pettie… NADPISY – část 2.

Foto a text Pettie

Začátkem prázdnin jsem vám slíbila ještě jeden článek o nadpisech. Při psaní toho prvního jsem totiž zjistila, že člověk vlastně nemá ani ponětí, kolik možností tu existuje, dokud je všechny nevidí před sebou (nejen na svých stránkách, ale hlavně na stránkách ostatních). Dnes bych vám chtěla ukázat, jak můžete nadpis oživit, ozvláštnit, zvýraznit.

Docela často vídám víceslovný nadpis, ve kterém je každé slovo napsané jiným typem písma nebo jiným fontem. Sama to také dost používám, protože se mi to hodně líbí. Kombinovat můžete písmo psací, tiskací, velká písmena, malá písmena atd. Chce to různě kombinovat a zkoušet, co vypadá nejlíp.

To stejné můžete aplikovat na jednotlivá písmena a udělat každé písmeno jiné. Nebo aspoň vystřihnout každé písmeno z jiné čtvrtky.

Zajímavě může vypadat použití hřebíčku /brads nebo jakékoli jiné ozdoby, kterou do nadpisu umístíte (např. hřebíček místo tečky nad „i“).

Někdy se mi zdá nadpis mdlý, obyčejný, nevýrazný. Pomůže bílá gelová fixa, kterou ozdobíte písmena, nebo tenká černá fixa, kterou písmena obtáhnete.

Kartonová písmena jdou prý dobře barvit akrylovými barvami a laky na nehty, případně embossovat . Mně se zas osvědčilo barvení anilínovými barvami , případně přelakování pomocí Glossy accents.

Na vytvoření jednodušších písmen zkuste použít provázek. K podkladu jej můžete přichytit několika stehy nebo přilepit.

Někdy se na nadpis nebo jeho část hodí originální nápis z krabice, letáku apod. Když není k dispozici, není v dnešní době problém najít ho na internetu a vytisknout ve vhodné velikosti.

Nadpis nemusí být tvořen jen z jednotlivých písmen. Zkuste jej vytisknout na čtvrtku a vystřihnout (nebo vyrazit pomocí raznice) do nějakého tvaru. Můžete jej dozdobit pomocí razítek nebo s tím počítat předem a rámeček vytisknout na tiskárně zároveň s textem nadpisu.

Uspořádání písmen nemusí být jen klasické (na pomyslné vodorovné lince). Písmena zkuste uspořádat do kruhu, na vlnovku, svisle (shora dolů nebo prostě otočit celé slovo), rozházet jedno výš, další níž apod. Nebo třeba nechejte jedno „padat“ dolů.

Časem se vám začne stávat, že vám bude v koupené abecedě nějaké písmeno chybět. Vůbec není na škodu nahradit ho písmenem z jiné sady, obtáhnout zbylý „obrys“ po využitém písmeni z kartonové nebo samolepící abecedy, použít místo písmene něco, co vám jeho tvar připomíná a hodí se i tematicky (O – pneumatika, I – hřebík, A – stan).

Možností samozřejmě existuje opravdu nepřeberné množství. Přidám ještě pár skvělých nápadů, které jsem viděla u dalších scrapařek. Písmenka můžete zavěsit na provázek, přišít viditelnými stehy, přicvaknout sešívačkou, vyšít. Můžete je vystřihnout z látky nebo z fotografie. Písmena můžete dozdobit glitry, omotat provázkem, potisknout razítky. Z písmene nebo i celého slova můžete udělat efektní chrastidlo.

A na závěr ještě odkaz na pěkný článek od Astarte.