Vintage stránka podruhé… ornament

Foto a text Klára B.

Už dlouho mám připravenou na „scrapnutí“ hezkou černobílou fotku, kde jsou mí rodiče s bratrem jako miminem, je to fotka z roku 1967, kdy já jsem ještě nebyla na světě. Když jsem si koupila  krémový papír s ornamenty –  „krucánky“, tak mě k té fotce napadla jednoduchá kompozice.

Tenhle typ papírů mám moc ráda, protože se mi s nimi pěkně scrapuje.  Krucánek nebo chcete-li ornament jednoduše vystřihnete a pak  nějakým způsobem nainstalujete na stránku. Je hezké, když ornament trošku překrývá fotku nebo na ní alespoň navazuje. Tahle stránka je jednoduchá,  použila jsem 2 třicítkové papíry, pár odstřižků a vystřižený ornament, pak jen pár ozdůbek a bylo hotovo.  Při výběru barev a vzorů papírů jsem se řídila opět citem, je to stará černobílá fotka s miminem, takže žádná divočina, barvy jsem vybrala v podstatě jen dvě –  krémovou a černou. Vše se snažím ladit do těchto barev, puntíkatý papír na mě působí trošku dětským rozverným dojmem, světlá barva na něm bude pěkně vynikat.

Teď se budu snažit popsat postup.

Nejdříve  „nasucho“ šoupu po papíře fotku i vystřižené ornamenty, vybírám místo, kam umístím fotku a jak na ní nebo kolem ní navážu ornamenty. Rozhodla jsem se, že chci fotku umístit do levého horního rohu plochy papíru, kolem vznikne dost místa pro ornament. Fotku zkušebně  podkládám různými vybranými odstřižky papírů, dokud nejsem spokojená, některé z proužků papírů ozdobím po okrajích děrovačkou, fotku podlepím černým a vzorkovaným papírem, vlastně vytvořím takový rámeček, aby fotka více vynikla, kolem fotky naaranžuju zbytky papírů vodorovně i svisle,  nakonec přilepím oboustrannou páskou, aby se mi to nehýbalo.  Ještě dolu na stránku vpravo, aby to trošku opticky vyvážilo kompozici nalepím jednoduché proužky papírů ozdobené děrovačkou,  opakují se na nich vzory jako na papírech kolem fotky.

Teď promýšlím umístění ornamentu – ten se skládá ze dvou částí, větším navážu na fotku, druhý zkusím umístit dolů, aby jakoby navazoval  na proužky papíru   – ne s tím nejsem spokojená –  tak ho zkusím přiložit směrem dolů k fotce, ano to je ono. Bude to vlastně jeden velký ornament  a uprostřed shluk kytek. Ošuntím okraje celého ornamentu hnědým  razítkovacím polštářkem, lépe se tak schovají nerovnosti  vzniklé při vystřihování (nejsem moc zdatná střihačka 🙂 a vznikne taková kontura, pak ornament nalepím.

Když mám tuhle „kostru“ celé stránky nalepenou, pokračuji tím, že  začnu ničit a trhat. Chci, aby scrapík vypadal staře, ošuntěle, omšele, aspoň v rámci možností, přece jen je to fotka z roku 1967… Po okrajích prostě v několika místech stránku natrhnu, natržená místa i okraje papíru orvu ničítkem papíru, někde použiju okrajovou děrovačku. . Levý dolní a pravý horní roh papíru ohnu, aby stránka působila plastičtějším dojmem a sepnu svorkou ve tvaru srdíčka. Když mám stránku dostatečně poničenou a otrhanou, vezmu oboustrannou pásku a polepím celou rubovou stránku.  Je to podle mě lepší, než aby někde vznikly vzduchové mezery a byly tam bubliny.  Pak vyberu další papír, ten bude jako podkladový, já jsem v tomhle případě vybrala světlý, krémový se skvrnama, černý papír na něm lépe vynikne. Pak černý papír nalepím na světlý.

Další fáze je moje nejoblíbenější a to je zdobení. Tady na téhle stránce jsem použila propisot „New Beginnings“ dole pod fotkou, maličkou samolepku Memories, kovovou cedulku LIFE vlevo vedle fotky, dále vystřižené hodiny nahoře nad fotkou, pak nějaké ty kytičky, mezi ně jsem použila ciferníček ze starých náramkových hodinek, a samolepku srdíček. Pak jsem ještě celý ornament objela glitrovým lepidlem, vpravo dolu jsem připnula kousek  řetízku, nalepila černého motýlka.  Doplnila jsem nadpis a rok. To je vše 🙂