Inspirace od Pettie… NADPISY

Foto a text Pettie

Když jsem se poprvé se scrapem setkala, zaujalo mě mimo jiné to, kolik možností nabízí. Existuje opravdu veliké množství zajímavých technik, pomůcek a materiálů, se kterými můžeme pracovat. A tak i obyčejný nadpis může vzniknout mnoha způsoby. Dnešní článek bude o těch základních.

Nadpis můžete jednoduše napsat. Já používám ráda různá gelová pera… Copic Multi Liner, Centropen. Vyzkoušela jsem si i Distress Markers a psalo se mi s nimi moc dobře. Tady jsem použila bílé gelové pero.

Jestliže nejste spokojeni se svým ručně psaným písmem, může být dobrou variantou například razítkování. Nejsem si ovšem jistá, jak velký výběr písmenkových razítek na trhu je. Já jsem si v poslední době oblíbila malá písmenka od Hampton Art. Jsou ale opravdu malá, takže vhodná spíše na minialba, deníky, přání a podnadpisy. Razítka použitá na dalším obrázku jsou od Docrafts.

Pokud používáte počítač, určitě pro vás bude hračka nadpis si vytisknout. Tisknout můžete přímo na podklad. Počítejte však s tím, že v případě třicítkové stránky budete muset stránku nejdřív rozříznout a po vytisknutí řez maskovat.

Vytisknutý nadpis můžete také vystřihnout tak, že nadpis bude na jednom nebo více obdélnících papíru.

Hezčí a samozřejmě složitější a pracnější je vystřihnout každé písmeno zvlášť.

Nemáte-li na to dost trpělivosti, ponechejte kolem písmenka 1-3 milimetrový okraj papíru. Stříhání bude o něco jednodušší a vypadá to moc hezky. Ještě jednodušší je pak vyrazit každé vytisknuté písmeno vhodně velkou raznicí (např. kruhu) nebo vystřihnout tak, že každé písmeno bude na jednom obdélníčku.

Efektně vypadají i taková písmena, která jsou jakoby vyřezána v kruhu nebo obdélníčku.

Když jsme u vystřihování, nemusíte vystřihovat jen písmena natištěná na domácí tiskárně nebo narazítkovaná. Na trhu jsou scrapbookové papíry a čtvrtky  s natištěnými písmeny a často i s různými efekty (glitry, embossování…), která stačí jen vystřihnout.

Písmena ale nemusíte jen vystřihovat pomocí nůžek. Spousta scrapařek (já se mezi ně bohužel neřadím) umí písmena krásně vyřezat pomocí různých skalpelů. Je dobré vyřezávat na skleněné podložce, jde to na ní nejlíp.

Vyřezání písmen můžete také přenechat různým mašinkám. U nás jsou nejznámější asi Silhouette a Big Shot. Popis práce těchto mašinek, by byl hodně rozsáhlý, takže jen velmi stručně. Silhouette pracuje díky propojení s PC a pomocí speciálního programu (kterého se ovšem nemusíte vůbec bát), dokáže vyřezat různé nápisy a obrázky.

Big Shot se používá se šablonami a navíc umí i embosovat.

Na trhu jsou také speciální raznice na písmena a čísla. Ty jsem si ale zatím neměla možnost vyzkoušet.

Pokud nemáte čas nebo náladu si písmena vystřihovat nebo vyřezávat, pak určitě rádi sáhnete po písmenech již hotových. Vyrábí a prodávají se v mnoha variantách… chipboards (z kartonu), samolepící, pěnová, korálková, k navlečení na stuhu, rubs-on (propisoty) a spousta dalších .

A ještě na jednu pomůcku nesmím zapomenout a tou je Dymo . Tiskne sice texty menší, ale i to se někdy hodí (minialba, podnadpisy atd.). Proužek s textem můžete nechat vcelku, nebo jej nastříhat na jednotlivá písmena a nalepit každé zvlášť. Diakritiku dopište bílou gelovkou.

Nejsou to samozřejmě všechny možnosti, ale pro začátek to snad stačí. V dalším článku věnovaném nadpisům bych vám chtěla ukázat několik nápadů, jak si s nadpisy pohrát a jak je efektně oživit. Doufám, že i vy se přidáte se svými nápady  🙂

Krásné tvoření přeji 🙂

Pettie