Návod na OBAL NA CD/DVD… nejen ke dni otců :-)

Foto a text Pettie

Den otců se v roce 2012 slavil třetí neděli v červnu, letos tedy svátek připadl na datum 17.6. 2012.

Máme doma spoustu CD a DVD bez obalů. Některé obaly zmizely, jiné prostě vůbec nebyly. Jsou ovšem CD a DVD, o kterých si myslím, že by si hezký obal zasloužily.

Jedno z těchto DVD obsahuje nahrávku manželova koncertu. Hledala jsem proto mezi svými čtvrtkami nějaký hezký notový vzor, ale nenašla. Pak jsem si vzpomněla, že mám moc hezké razítko s notami. Navíc mi manžel připomněl přání, co ode mě dostal k posledním narozeninám. Moc se mu líbila baskytara, kterou jsem tehdy na přání vytvořila. Takže hlavní motiv byl jasný.

Samotný obal (korpus) jsem vytvořila ze silnější bílé čtvrtky. Rozměřila jsem jej tak, aby vznikla kapsa, do které se pohodlně vejde CD nebo DVD a navíc aby se dal obal bezpečně zavřít.

Na korpus jsem přilepila hnědý papír tak, aby překryl celou přední stranu. Na ozdobení korpusu jsem si připravila zelený papír (zatím jsem jej na korpus nelepila), který jsem potiskla razítkem s notami, oinkoustovala okraje a nalepila na něj bílý kruh stejně orazítkovaný. Dál jsem si připravila kruhový rámeček z hnědého papíru, který jsem podlepila bílou čtvrtkou, aby byl pevnější. Okraje jsem oinkoustovala hnědým inkoustem, abych zakryla bílé okraje.

Baskytara mi zabrala nejvíce času. Vytiskla jsem si šablonu vytvořenou z fotografie manželovy baskytary, aby byla podoba co nejvěrnější. Podle šablony jsem vystřihla jednotlivé části baskytary z hnědého a bílého papíru a baskytaru sestavila. V místech, kde budou začínat a končit struny, jsem nastřihla papír a mezerami natáhla obyčejnou bílou nit. Zezadu jsem nit zajistila oboustrannou lepicí páskou. Okraje jsem opět oinkoustovala.

Baskytaru a hnědý kruhový rámeček jsem nalepila na připravený zelený podklad s notami. Na zajištění klopy jsem přidala zelenou packu dobarvenou pomocí hnědého inkoustu Staz On.  Teď nastal čas přilepit zelený podkladový papír s basou, rámečkem a packou na korpus. Nožičky hřebíčku, který drží packu, jsou tak schovány mezi jednotlivými papíry. Nakonec jsem dozdobila klopu a uvnitř korpusu přilepila kapsu na DVD.

A tady ještě jeden tip na výrobu zajímavého obalu na CD nebo DVD

A pokud Vám jde z tohoto návodu hlava kolem, zkuste to jednodušeji 🙂