Práškové lepidlo ve scrapbooku :-)

Foto a text Astarte

Práškové lepidlo nebo také lepicí embossovací prášek (anglicky Bonding Powder, Sticky Powder nebo Heat and Stick Powder) je jedna z novinek, které jsem od Aktijky dostala na vyzkoušení. Tento typ lepidla nyní máme od Stampendous a třpytivé fólie Woodware.

Nanáší se stejně jako běžný embossovací prášek, ale po zatavení horkovzdušnou pistolí nevznikne pevná vystouplá vrstva, ale lepicí – přesně v obrysu razítka nebo nakresleného motivu. Na ni se pak používají sypké věci (maličké korálky, glitry, sametový prášek) nebo speciální fólie – vyzkoušela jsem pro vás obojí.

Fólii mi Aktijka dala takovou divoce blýskavou. Měla jsem z toho strach, protože lesklé blyštivé věci jsou pro mne „jako od cirkusu“, ale výsledek byl více než přijatelný i pro mou konzervativní povahu. Pozadí kartičky jsem si nejprve načmouhala a orazítkovala distresskama a jako hlavní motiv sem vytáhla svůj oblíbený krucánek. Prášek jsem nanesla i zatavila bez problémů, pak se jen přiloží fólie (spodní matná strana na lepidlo) a přejede prstem nebo nanukovým dřívkem. Funguje to trochu jako propisot – na lepivá místa přilne barevná vrstva. Výsledkem je jemňounký blýskavý ornament, kterému to na hnědomodrém podkladu moc sluší.

Bokem jsem si vyzkoušela, jak vypadá vrstva z fólie kontra glitry. Nevedu žádné oficiální scrapbookové glitry, ale použila jsem třpytivý prášek na nehty a šlo to s ním docela dobře. Po nanesení třpytivého prášku jsem podpis ještě jednou zatavila pistolí a třpytky drží lépe. Horní měděný podpis jsou glitry, spodní zlatý fólie. Podpis není razítko, ale je napsaný tužkou s embossovacím gelem.

Zpátky ke kartičce. Jako sypký materiál lepený na kartičku jsem se nakonec rozhodla vyzkoušet písek – opravdový od moře. Tentokrát jsem nanesla embossovací gel polštářkem rovnou na kartičku, takže mi vznikla taková nepravidelná plocha. Písek jsem pak na lepidle ještě jednou zatavila a drží docela dobře.


Kartičku jsem nakonec dozdobila dalšími mořskými přírodninami a provázkem (lepeno už normálně Diamond Glazem) a přidám ji Aktijce do sbírky. Jestli ji tedy uhájím. Míša byla z těch blýskavých krucánku tak nadšená, že mi ji málem zabavila 🙂