Návod na KYTIČKY Z PAPÍROVÉHO LÝKA

Foto a text Lucie B. (Lucka vyhrála květnovou soutěž… a spousta z Vás byla zvědavá, jak kytky dělala 🙂 )

Kytky a kytičky, věčné téma nejen scrapbooku. Jak vymyslet nové, jak udělat zajímavější, krásnější…. Kytičky z papírového lýka jsem se naučila na výstavě Kreativity v Soběslavi, čímž bych moc chtěla poděkovat paní Srbové a doufám, že jí tímto „nefušuji“ do řemesla. Tyto kytičky vymyslely Američanky a i u nás se něco podobného tvořilo – pamatuji si na pletené podložky pod skleničky.

Na kytičky je v první řadě potřeba tvořítko, a to tvořítko základní nebo lepší Clover (viz. foto). Myslím, že by postačilo i třeba podomácku vyrobené s hřebíčky či něčím podobným.

Tvořítko Clover má několik nástavců, takže lze vytvořit kytičky s různým počtem okvětních lístků, menší kytičky i kytky rozmanitých druhů. Výrobu kytičky začínáme zachycením vlákna do výřezu tvořítka a pokračujeme vedením lýka na protější kolíček, ten obtočíme a vracíme se zpět, vytvoříme tak jakýsi ovál.

Dále pokračujeme na další protější kolíček a takto postupujeme po celém obvodu – vždy ve stejném směru, aby se nám lýko nepřekrucovalo. V závislosti na materiálu tak můžeme udělat několik vrstev, u lýka např. 2, u tenčího materiálu více. Až bude požadovaný počet vrstev hotov, konec lýka zachytíme opět do zářezu tvořítka. Prostřední kytičky tvoříme stejně.

Nakonec je potřeba kytičku zpevnit. Nejdříve jehlou oddělíme jednotlivé okvětní lístky, aby se nám později lépe protahovalo lýko.

Lýko požadované barvy navlékneme na jehlu a tu provlékneme zespod kytičkou mezi okvětní lístky, dále pak vedeme lýko přes dvě smyčky a prostrčíme dolů, poté jehlu prostrčíme opět středem mezi dvě smyčky, které jsme předtím spojili. Takto pokračujeme přes celý střed kytičky, vždy přes jednu smyčku. Lýko pořádně utahujeme, aby kytička držela. Poslední steh provlékneme zevnitř prvního, protáhneme dolů a oba konce lýka zavážeme.

Celou kytičku pak sundáme z tvořítka a podle potřeby dotvarujeme, třeba tužkou. Konce lýka můžeme ustřihnout hned u švů kytičky, pokud jsme dobře utahovali, kytička bude držet.

Kytiček lze takto udělat spoustu, další variací je například prostřižení okvětních lístků a vytvoření střapaté kytičky. Kytičky lze tvořit z nejrůznějšího materiálu, jako je vlna, organza, stužky atp.