Inspirace od Astarte… RAZÍTKOVÁNÍ

Foto a text Astarte

Oblíbenou scrapbookovou technikou je razítkování. Razítka sice představují vyšší vstupní investici, ale následně neubývají a možností a technik jejich použití je opravdu spousta. Já se sice musím přiznat, že razítkům příliš neholduji, ale i tak si našla cestu na mnoho mých stránek – právě proto, že jejich použití je levné a hodně variabilní. Tak snad v mých námětech objevíte zase něco nového a nevyzkoušeného.

Nejdřív se podíváme na písmenka, nadpisy a journalingy. Běžné narazítkování nadpisu můžete oživit vícebarevným provedením, doplňky (oblíbené jsou háčko-čárko-tečko předměty, protože dovozovým abecedám často chybí diakritika), případně písmenka natiskat na odbélníčky či rovnou vystřihnout a podlepit pěnovkou.


Embossovat můžete přímo nadpis samotný, ale zajímavá varianta je i ta, kdy vystřižená písmenka razítky nebo naembossovanými razítky jen dozdobíte.

Razítkovaná čísla a písmenka nemusíte používat jen na data a nadpisy, jsou pěkná i jako ozdobný prvek.

Razítko lze natisknout rovnou na stránku, nebo si ho udělat bokem, vystřihnout a na stránku připevnit jako 3D objekt. Druhá možnost má nepopiratelnou výhodu v tom, že když razítko pokazíte, neznehodnotíte si zároveň celou stránku.

Razítka můžete všelijak dozdobit – svorkami, kamínky, knoflíky, glitry, mašličkami …

Jako razítko se dá použít i spousta běžných věcí – oblíbená je bublinová fólie, která doladí podkladový papír a dále pak různé lahvičky, skleničky , gumičky – no jen si samy doma projděte kuchyň. A nebojte se je kombinovat s oficiálními razítky.

Tohle razítkované srdíčko jsem dostala od Iti. Doporučuje nejprve potiskat papír a pak až stříhat.

Když vám na papíře chybí ten správný vzorek, také pomohou razítka.

A nakonec technika, která je k vidění i na titulním obrázku. Mezi české scrapařky ji přinesla Katie. Na podklad si místo fotografie dáte papír v její velikosti (nebo o kousek větší) a pak poctivě proberete své zásoby razítek a natiskáte linii nebo rámeček ze samých razítek. Poté vyměníte potiskaný papír za fotku a krásný razítkový efekt je na světě.