Návod na LÁTKOVOU KYTIČKU

Foto a text Pettie

Při prohlížení jednoho zahraničního scrapbookového časopisu jsem objevila hezkou látkovou kytičku.

Na kytičku potřebujete:

  • několik květů vystřižených z látky (já jsem použila na jednu kytičku 4 květy)
  • jehlu a nit
  • něco k dozdobení (brads, knoflík)
  • hodit se vám možná bude i šablona kytičky, lepící pistole nebo vhodné lepidlo a žehlička

Postup:

Já jsem si nejprve vyrobila z obyčejného kancelářského papíru šablonu kytičky. Nejspíš by to šlo i bez ní, ale na to jsem si netroufla. Papír jsem přeložila na osminy a vystřihla tvar slzičky tak, aby po rozložení vznikl tvar květu. Ve finále by stačila i ta slzička, ale takto jsem si alespoň mohla zkontrolovat, jestli má květ hezký tvar.

Stejným způsobem jsem pak přeložila i látku. Byla jsem líná stříhat každý květ zvlášť, a tak jsem stříhala vždy dva zároveň. Materiál byl tenký, takže to šlo bez problému. Potom jsem přiložila šablonu a obstřihla dokola. V této chvíli nejspíš zjistíte, jestli jste si vybrali dobrý materiál. Mně se látka začala ihned třepit, což samozřejmě nevypadalo moc hezky. Nenašla jsem bohužel žádný způsob, jak to vyřešit. Takže pozor při výběru materiálu. Já půjdu příště určitě do jiného.

Takto jsem si vystřihla čtyři květy. Jeden z nich jsem přeložila na půl a naaranžovala tak, aby se mi to líbilo. Dvěma stehy jsem květ zajistila, aby držel tvar. S druhým květem jsem pracovala stejně a rovnou ho přišila k prvnímu. To samé pak se třetím a čtvrtým. Je potřeba přikládat a zkoušet, jak květy nejlépe přehnout a přišít k sobě, aby všechno vypadalo přirozeně.

Pokud nechcete výslednou kytičku moc rozčepýřenou, ale spíše plochou, je dobré ji zažehlit. Střed je potřeba dozdobit tak, abychom skryli stehy – pomocí brads, knoflíků, větších korálků apod. Zde bude asi potřeba použít tavicí pistole nebo nějaké vhodné lepidlo. S tím už si určitě nějak poradíte.

Všem přeji krásné tvoření!