Jak na to… ZAČÍNÁME S VÁLEČKEM

Foto s text Astarte

Scrapbook je občas potřeba obhájit před manželem a bojové techniky kuchyňským válečkem se můžou časem hodit 🙂 Ale zatím radši vezmeme do ruky váleček scrapbookový – na barvení.



Na Youtube najdete nepřeberné množství lákavých návodů na barvení válečkem, takže mě Aktijka celkem snadno ukecala, abych váleček osobně vyzkoušela a popsala vám svoje dojmy a zkušenosti. A tady ho máme – čerstvě vybalený z krabičky, ještě čistý a zářící novotou.

Na videu všechno vypadalo strašně jednoduše – váleček se natře barvou oválením přes razítkovací polštářek a barva se následně přenese na papír, kde udělá krásnou jednolitou barevnou plochu.

Na mých prvních tazích jasně vidíte, že až tak snadné to nebylo a trochu zkušenosti to přeci jenom chce. Rychle jsem pochopila, proč je důležité řádné natření válečku. Na válečku je zřetelně vidět každé přejetí inkoustového polštářku a chce to opravdu důkladné natření ze všech stran, aby se to neprojevilo i na papíře. Navíc jsem začla svými oblíbenými distresskami, které mají jednak pro váleček málo široký polštářek a jednak barva stále zůstává distress – na válečku se sráží do malých kapiček. Při použití s vodou můžeme dosáhnout zajímavých efektů (věnuji tomu samostatný článek), ale na klasické válečkování moc vhodné nejsou.




První pokusy s válečkem se nakonec zúžily na hledání toho správného inkoustového polštářku. Bohužel, ve valné většině videí používají polštářky Stampin‘ Up!, které jsou u nás velice těžko dosažitelné (v zahraničí se prodávají prý podobným stylem jako Oriflame, takový podomní obchod, a české zastoupení zatím nemají). Vyzkoušela jsem distressky, vyzkoušela jsem ColorBox, Marvy, Dovecraft a Hero Arts. Rozumného výsledku se dalo docílit s Dovecraftem, problém ale byl, že se barva z válečku hůř umývá. Nejlépe na tom byly inkoustové polštářky Hero Arts, které mají optimální velikost přesně na šířku válečku a dělají pěknou jednolitou plochu. Aktijka mi slíbila, že sežene ještě další barvy, abych se mohla dostatečně barevně realizovat 🙂

Distress Ink vidíte na horní sadě obrázků a na ostatní razítkovací polštářky se můžete podívat tady: