Podzimní listí alkoholovými barvami

Foto a text Astarte

Máme už začátek listopadu a nějaké ty podzimní listy na stránky i na přáníčka se určitě hodí. Na tyhle jsem použila tekuté alkoholové barvy, se kterými se dá krásně vyhrát, rozpíjet je a zapouštět jednu barvu do druhé, abychom dosáhli pěkně podzimního vzhledu.

Budeme potřebovat pracovní podložku, alkoholové barvy (v tomto případě červenou a zelenou), ředidlo, aplikátor a několik polštářků, papírové utěrky a kartičky nesavého papíru. Dá se použít fotopapír a podobné papíry s jednou stranou lesklou a nesavou, případně i různé krabice nebo obaly – vždy si předem vyzkoušejte savost materiálu. Pokud bude sát příliš rychle, budou se vám barvy špatně rozmázávat a vytvoří ostře ohraničené fleky a pruhy. Dále je třeba již dopředu myslet na to, jak budete lístky z papíru tvarovat – aby nebyl až natolik silný, že ho třeba neprocvaknete raznicí.

A můžeme začít. Malé lístečky bych chtěla mít s jemným proužkem a víc zelené než červené. Na první vrstvu barvy tedy nakapu na aplikátor zelenou a proložím to rovnou na aplikátoru ředidlem, aby se už při nanášení barva rozmazávala.

První vrstvu pak nechám lehce zaschnout. Jak jsou to barvy na bázi alkoholu, zasychají docela rychle. Na druhou a další vrstvy si na nový polštářek aplikátoru nakapu několik pruhů zelené a jeden proužek červený – oboje již bez ředidla, abych dosáhla pruhované struktury.

Poté už jen několikrát po sobě vždycky aplikátorem nabarvím a nechám lehce zaschnout .. nabarvím a nechám zaschnout. Je potřeba si jen hlídat, aby se červená na aplikátoru zhruba trefovala na červený pruh na kartičce. Barvu na aplikátoru si můžete klidně doplnit, pokud máte pocit, že málo pruhujete. Tyhle alkoholový barvy vysychají opravdu rychle. Co se týká sytosti barev – při každém nabarvení se zvyšuje intenzita barevné vrstvy. Kdo chce raději pastelové odstíny, ať to moc nepřehání. Když už bude kartička podle vašich představ, stačí nechat zaschnout a raznicí vyrazit malebně pruhované podzimní lístky. I když barevný vzorek na kartičce kolikrát nevypadá nic moc, na vyražených tvarech je najednou podstatně hezčí.

U větších listů bych si chtěla vyhrát s rozpouštěním a zapíjením barev. Je to ještě jednodušší postup než předchozí proužky. Stačí si dát kartičku na pracovní podložku a kapat na ni na střídačku rozpouštědlo a barvy.

Tady neexistuje žádný přesný postup typu třikrát kapku barvy, pak dvě rozpouštědla a ještě jednu barvy. Je potřeba si s tím trochu pohrát, hodně záleží i na savosti papíru. Vyzkoušejte si kapat barvu těsně u kraje, foukat do barvy, posypat barvu kuchyňskou solí a přidávat nové a nové vrstvy.

Není třeba se bát, když se na kartičce vytvoří hodně výrazně barevná a skvrnitá divočina. Jakmile vytvarujete listy (ty moje jsou z Big Shotu), bude z nich právě ten správný podzimní dojem.

Barevný podzim přeje Astarte