SROVNÁNÍ ZNAČEK – razítkování a vybarvování fixami

Foto a text Astarte

Použití nejrůznější fixů jak přímo na razítkování (místo inkoustového polštářku nanese barvu na razítko fixem) tak i na vybarvování natisknutých razítek se ve scrapbooku zabydluje stále víc. Není se čemu divit – jsou tu nižší nároky na skladovací prostory i pořízení a podstatně snáze se dostanete k širšímu spektru barev.

Nicméně nehodí se všechny fixy na všechno, proto jsem pro vás (a za vás) udělala takový malý test, jak si která značka povede.

Od Aktijky jsem získala na vyzkoušení značky Copic ciao, Zig Art, Marwy Le Plume II a Stamp Marker,  pro úplnost jsem pak přidala ještě Faber-Castell, Stabilo a Staedtler z běžného papírnictví.

Výsledky si můžete prohlédnout samy, na konec článku přidám ještě shrnutí mých dojmů – budu tedy hodnotit vyloženě pracovní výsledky, cenu už si pak budete muset promítnout do vyhodnocení samy 🙂

Na každém obrázku vidíte:

Opička  – silikonové razítko

Kyblík – gumové razítko

Zebra – natištěné StazOnem a vybarvené danou fixou. Hlava dvěma vrstvami, aby bylo vidět, jak fixa tmavne, na bříšku pak pokus o rozmývání vodním štětcem. Copic ciao mají navíc speciální zesvětlovač, jehož použití je dobře vidět na krku zebry.

Shrnutí dojmů a pojmů aneb co bych si vybrala já…

Tak základní poznatek je, že běžné fixy z papírnictví se opravdu na razítkování nehodí. Jednak se špatně otiskávají a jednak ty speciální mívají místo hrotu štěteček (nebo většinou na jedné straně fixy hrot a na druhé štěteček), takže se barva nanáší výrazně lépe a na razítku nejsou pak vidět čáry, kterým při obarvení tvrdým hrotem nevyhnete. Fixy Copic ciao jsou kapitola sama pro sebe – pokud jimi budete vybarvovat obrázky, jsou opravdu výborné (každá další vrstva barvu pěkně ztmaví, nejsou ředitelné vodou, ale jejich zesvětlovač funguje výborně, atp.), ale na razítkování a nějaké to multi použití se prostě nehodí – však vidíte sami. Mým vítězem se stala značka Stamp Marker od American Crafts – fungují dobře na silikonová i gumová razítka, pěkně se ztmavují i dobře rozmývají – nejsou nejlepší v jednotlivých oblastech, ale mají minimálně chvalitebně ve všech.