1. HURÁ scrapbookový víkendový kurz … co se dělo …

Foto a text Astarte

Doufám, že vás náš scrapbookový víkend pořádně nakopnul.

Mě tedy ano. I když už dávno nehýřím tím prvotním bezmezným nadšením jako vy, byly jste tak úžasné a váš zápal tak nakažlivý, že od té doby pořád myslím na scrap a v ukradených večerních hodinách tvořím a tvořím.

Uplynulý víkend (7. – 9. října 2011) se totiž konal první srapbookový kurz Hurápapíru, který organizovala samozřejmě Aktijka a jako další lektorky jsme byly Píďa a já – Astarte, všechny ze ScrapMafie. Náplní kurzu bylo seznámení se scrapbookem jako takovým, vyzkoušení nejrůznějších technik jako embossování, distress inkousty, alkoholové barvy, atd., ukázky zacházení s mašinkami Silhouette a Big Shot a hlavně tvoření – přáníčka, stránky, notýsky, kalendáře … však uvidíte.


Sešly jsme se ve výukovém centru Erudito v Lukách nad Jihlavou a je to šikovné místo v centru republiky s dobrým jídlem a dostatkem místa, vypadá to, že i další kurzy budeme pořádat tam. Začátek byl v pátek v 17 hodin, jen dálnice byla nějaká ucpaná, takže jsme se sjížděly až do večera… nejdelší cestu měly z Košic – vlakem 12 hodin a nejkratší obyvatelky přímo z Luk :-). Ale vzhledem k tomu, že první bod programu bylo klidné posezení a prohlížení alb, nijak zvlášť to nevadilo. Učebna se pomalu plnila nejen scrapbookařkami, ale i hromadou Aktijčiných krabic, beden a kufříků – však v nich měla hromadu věcí na vyzkoušení a ukázky technik, druhou hromadu věcí na tvoření a navíc ještě část svého obchůdku – jestli se to dá nazvat vůbec touhle zdrobnělinou. Když tak trošku odbočím – Aktijku doma její „obchůdek“ už vystěhoval ze dvou pokojů v patře a přetéká po chodbě a schodech do přízemí, takže nakupujte, nakupujte .. nebo ji to zasype a budeme bez Aktijky 🙂

Nakonec jsme znárodnily skoro všechny stoly a lavice v dosahu učebny, krabice byly jakžtakž zaparkované a mohlo se začít tvořit. První úkol byl – udělat si jmenovku. Pro mnohé z vás šlo o první scrapnuté dílko v životě, ale vůbec to nebylo poznat – byly jste moc šikovné a u někoho se nechtělo ani věřit, že scrapuje opravdu poprvé. Aktijka dodala čtvrtky, vzorované papíry, písmenka a další potřeby a už se jelo. Píďa jako výborná moderátorka nás ještě zvládla všechny seznámit a než večer skončil, byly jsme už družný scrapbookařský kolektiv.

Hlavní část tvoření se ovšem odehrávala v sobotu. Kromě toho, že jsme ráno trochu zaspaly (no samozřejmě že jenom my organizátorky), už naštěstí žádné další problémy nenastaly. Na tvoření jste dostaly předpřipravené balíčky s materiálem (večer jsme s vaší pomoci rozjely výbornou balicí linku 🙂 a další věci pak byly k dispozici hromadně. Pustily jste se do práce celé žhavé a byl obrovský problém dostat vás od díla nejen k obědu, ale dokonce i k večeři. Postupně proběhly jednak ukázky mašinek a technik – Aktijka předvedla Big Shot, který byl celý zbytek kurzu k dispozici a vzbudil velké ohlasy, Píďa Silhouette, z technik pak bylo k vidění a vyzkoušení resist techniky, embossování, razítkování, distress inkoustovací barvy, alkoholové barvy (ty jsem patlala já, abyste si nemyslely, že jsem jen fotila). V neděli pak ještě menší kurz úpravy fotek v Zoner Photo Studiu – mail jste dostaly všechny, takže víte, kde se ptát dál.

Co se týká tvoření, začalo malou rozcvičkou – Aktijka si pro vás připravila návod na papírovou peněženku, která se fintou fň udělá z dopisní obálky. Další na řadě byla stránka podle Unčina sketche měsíce (které každý měsíc publikujeme na blogu ScrapMafie), pak jste si nazdobily desky a orazítkovaly bloky, které vám Aktijka svázala na strojku Zutter, mezitím nějaká ta přáníčka a ty nejaktivnější si u Aktijky v obchodě koupily kalendář a za večer stihly i několik měsíců. Tvůrčí nadšení a atmosféra strhlo nakonec k takové rychlé tvorbě i mě a Píďu, jen Aktijka byla naprosto nepostradatelná a pořád v pohybu a vysvětlování.

Obchod byl vůbec kapitola sama o sobě. Pamatuju si na to ..  moc dobře si na to pamatuju, když jsem měla poprvé možnost se scrapbookovýma věcma probrat a pohrabat ještě před nákupem, vybrat si to nejlepší pro sebe, prohlédnout všechno ostatní. Jistě, všechno to máme vyfocené na Internetu, ale na živo je to stokrát lepší … barvy, struktury, velikosti … vrhly jste se na obchod jako vyhladovělé kobylky a jak říkám, vůbec se tomu nedivím. To prostě je zážitek! Ostatně..  no taky jsem neodolala a nakoupila, a to mám Aktijku vpodstatě denodenně v dosahu 🙂 A domečkovej papír už mi došel .. vzala jsem si jen jeden a všechny ostatní jste rozebraly 🙂

Tak to máme tvoření, obchod, předváděčky  .. aha. Aby bylo také trochu napětí a nějaká ta motivace, také se soutěžilo – to tedy až v neděli, když bylo konečně hotovo. Každá vybrala jedno dílko, které se jí podle jejího názoru nejvíc povedlo, a dala ho do soutěže. Proběhlo tajné hlasování, sčítací stroj Píďa pak dlouho dlouho počítal .. a tady máme stupně vítězů.

A najednou bylo nedělní poledne a konec kurzu. Ještě se doprohlížela alba, dolepovaly poslední ozdoby a hlavně balilo a uklízelo. Po obědě už jen veliké loučení a .. to nás tedy těšilo velice.. také hodně ujišťování, že musíme udělat další navazující kurz a že určitě zase přijedete 🙂 V této souvislosti bych pro vás měla něco mezi prosbou a úkolem – měly bychom ten „náš“ kurz nějak pojmenovat, ať si ho příště poznáme. Napište nám návrhy do komentářů nebo mailem Aktijce, díky všem 🙂

A ještě jedna věc nás scrapmafiánky hrozně moc potěšila – spousta z vás četla naši knížku, některé tato knížka dokonce ke scrapbooku přivedla. Našly jste ji v obchodech i knihovnách – to je prostě úžasné, přesně tak jsme to chtěly. Je to knížka pro úplné začátečnice, má seznámit, vzbudit zájem a poté radit tak na první rok scrapbooku. A i podle rozhovorů s vámi se ukázalo, že přesně splňuje záměr, se kterým jsme ji psaly, a že se vám navíc líbí a dobře čte .. prostě byly jsme z toho šťastné jako blechy 🙂  Jen tak dál, scrapbook je nádherný koníček, držíme vám všem palce.

Co ještě dodat ke kurzu. Určitě postrádáte víc fotografií – budou, i v tiskových velikostech, jen mi prosím dejte chvíli čas, jsem teď hodně vytížená a přece jen to pár hodin zabere. Aktijka vám pak pošle hromadný mailík s odkazem na galerii i stažení. Co se týká kurzu pro pokročilé – neměl by to být problém, pokud budete mít zájem vy. Napište do komentářů nebo Aktijce – když vás bude dost, můžeme se takhle klidně jednou za rok scházet, probírat nové věci a společně scrapovat. Jako motivaci tady máte naši první společnou fotografi – když ji rozkliknete, budete ji mít v tisknutelné velikosti 🙂 Bohužel na ni nejsme všichni, některé už byly na cestě k domovu.

Mějte se pěkně, přeju spoustu energie do tvoření a ahoj … třeba zase někdy v Lukách.
Astarte.

Označeno tagem