Diktát ve scrapbooku … chtěli byste?

V ČR se dá tvořit scrapbooková stránka  i podle diktátu. To znamená, že se nadiktuje kompletní zadání, jak máte scrapbookovou stránku vytvořit. Nevidíte předlohu, pouze si podle písemných pokynů kreslíte, jak by měla vypadat. Pak už je jen na Vás, zda stránku vytvoříte přesně podle zadání nebo si ji upravíte 🙂

A já se teď jednoho takového diktátu zúčastnila.  Zadání znělo…

Potřebujeme:

  • podkladový papír (papír A)
  • utržený pruh papíru 30,5 x cca 17,5 (obě delší strany jsou utržené – papír B)
  • ustřižený pruh papíru 30 x 15 cm (papír C)  Předloha je digi, všechny papíry jsou jednotně nenápadně popuntíkované velkými puntíky…  takže je na vás, jestli zvolíte jednobarevné nebo vzorované…
  • 1 fotka 13×18 cm na výšku s cca 3mm bílým okrajem
  • 5 čtvercových fotek 4,3 x 4,3 cm
  • bílý nebo světlý papír z nějž vystřihneme půlkruh o průměru cca 15 cm
  • 4 čtverečky 4,3 x 4,3 cm, každý z jiného vzorovaného papíru

Postup:
Na podkladový papír umístíme vodorovně utržený pruh papíru B, horní utržená hrana je cca 5,5 cm od horního okraje podkladového papíru.

Pruh paíru C položíme na pruh B těsně k levému okraji stránky, vpravo nám tedy bude vykukovat cca 0,5 cm papíru B, nahoře a dole pak stejný kousek, cca 1 cm. Pruh C přišijeme na B cikcak stehem po celém obvodu kromě levé strany.
Přes oba pruhy umístíme velkou fotku, cca 2 cm od levého okraje stránky, nahoře i dole bude fotka pruhy přesahovat o stejný kousek.

Vpravo od velké fotky vytvoříme čtverec z malých čtverečků 4,3×4,3 cm (5 fotek a 4 vzorované čtverečky). Mezi jednotlivými čtverečky bude mezera cca 3 mm, stejně jako mezi velkou fotkou a levým sloupcem čtverečků. Pokud si čtverečky očíslujeme, tak, že horní řada je 1-3, prostřední 4-6 a spodní 7-9, tak fotky jsou umístěny na 2, 4, 6, 8 a 9.

Na půlkruh o průměru cca 15 cm si natiskneme nebo napíšeme journaling a zastrčíme ho rovnou hranou pod oba pruhy tak, že vlevo bude kousek schovaný pod pravým rohem velké fotky a vpravo bude končit cca 3,5 cm od pravého okraje stránky.

Nadpis je v originále tvořen dvěma slovy, poskládanými z různobarevných písmenek, slova jsou pod sebou. První slovo začíná na spodní hraně pruhu B před fotkou, pokračuje přes fotku. Druhé slovo je umístěno pod prvním, cca třetinou přes fotku a zbytek je přes podkladový papír. Za prvním slovem je na fotce pokračování nadpisu jiným fontem malým písmem. (jakoby psané na stroji)

Stránka je dozdobena dvěmi krucánkovými razítky na papíře C, vlevo těsně vedle levého okraje velké fotky a vpravo těsně vedle pravého sloupce čtverečků.

1 oválná papírová ozdoba je uprostřed čtverce na prostředním čtverečku ( v našem číslování na čísle 5) a další, z papíru vystřižená ozdoba, leží vpravo dole, částečně přes půlkruh s textem a částečně na podkladovém papíře.

Unka vše nadiktovala podle této stránky, kterou vytvořila Jennifer 1593

A zde je moje stránka. Nestihla jsem si vyvolat fotky, které jsem plánovala a tak jsem kompozici mírně upravila a stránku udělala z fotek, které byly doma 🙂

Pokud by jste měli zájem, můžeme si v září diktát vyzkoušet i tady v rámci měsíční soutěže. Udělali by jsme si postupný, tzn. každý týden pár pokynů, jak stránku udělat. Během srpna bych napsala, jaké fotky a papíry si máte na diktát nachystat.

Aktijka