Vážeme stužky – 3. díl – MAŠLE DIOR

Foto a text Astarte

Mašle Dior (Dior Bow, kdybyste hledali další verze a nápady na anglických webech) je moc krásný typ vázání stuh a stužek, který má veliký potenciál co se týká barev, počtu vrstev a možných způsobů vázání. V dnešním návodu vám dvě možnosti ukáži a zmíním se i o dalších.

Tak za prvé, mašli Dior vlastně vůbec není potřeba vázat. Ano, dá se udělat i vázaná (skládáte ze stuhy jakousi zužující se harmoniku), ale hlavně se dá prostě slepit a je krásná, urovnaná, plochá a všechno drží jak má.

Postup:

Na pětipatrovou mašli Dior si připravte šest kousků stuhy – 5 odstupňovaných podle délky (já je zkracovala po čtyřech centimetrech, aby byla výsledná smyčka na každé straně o cenťák kratší) a jeden krátký na ovázání (či spíše olepení).

Ze pěti delších stuh slepte kolečka. Můžete rollerem, oboustrankou, lepícími body nebo speciálním lepidlem na stuhy.

Kolečka dále slepte uprostřed  – tam kde bude ovázaný střed mašle. Není to nutné ale je to pohodlnější, pokud máte víc vrstev, aspoň se nic nikam nerozbíhá.

Navrstvěte je podle velikosti na sebe a poslepujte k sobě.

Zbývajícím kouskem stuhy oviňte prostředek. Stačí ji pak na zadní straně „uzlu“ také slepit, nic se neváže a „uzel“ tak zůstane plochý a urovnaný.

Když jsem tuhle mašli dokončila, vrhla se na ni moje pětiletá dcera Míša, tvrdila že je to motýlek a nedala jinak. Musela jsem vzít sešívačku a udělat ze stuhy takové jednoduché motýlkové přáníčko.

Zajímavou variantu mašle Dior získáte, když prostřední nejmenší slepenou stužku nepoužijete jako smyčku, ale jako kolečko, kterým pak protáhnete „uzel“.

Jinak samozřejmě můžete dle libosti kombinovat barvy i počet vrstev, výborně vypadá již od dvou. Hodí se na přáníčka, na stránky, na dárky .. a třeba i na místa, kde by vázání normální mašle mohlo způsobit problém, např. kolem dortu, který se jen obtočí stuhou (ta se nesváže ale slepí) a na slepené místo se přilípne hotová Dior mašle, takže spoje jsou „neviditelné“ a vše dokonalé 🙂