POP-UP PŘÁNÍ DORT – krok za krokem

Foto a text Ekulka

Potřebujeme:

  • barevné čtvrtky
  • nůžky
  • kružítko
  • pravítko
  • lepidlo
  • nůžky, tužku a ostatní na dozdobení

Postup:

Z tmavé čtvrtky ustřihneme dva pruhy, první šířky 3cm a délky 19cm, druhý široký 2cm a dlouhý 12,6 cm. Z bílé čtvrtky vystřihneme dva kruhy, první má průměr 6cm, druhý 4cm. Pokud chceme dort menší nebo větší, pomocí vzorce pro obvod kruhu (o=2pr) si vypočteme, jak dlouhý by měl být pásek pro určitý průměr kruhu. Já jsem si navíc vystřihla z bílého papíru ještě „polevu“, která bude „stékat“ po hraně dortu.

Pruhy hnědého papíru slepíme a vytvoříme kruh, který „zmáčkneme“. Doprostřed na každou stranu přilepíme malé zbytky hnědého papíru, pomocí níž pak bude dort držet dohromady. Na menší „zmáčknutý“ kruh (těsto) přilepíme bílý kruh. Ten předtím složíme napůl. Přilepíme ho skladem dovnitř „těsta“ za pomocí zbytků papíru. Pokud teď „těsto“ vrátíme do podoby kruhu, vrchní bílý díl se narovná.

Podobně složíme spodní „těsto“. Zase obvod „zmáčkneme“ a přilepíme pomocné zbytky papíru. Na tyto zbytky papíru přilepíme vrchní velké bílé kolečko, opět přehnuté. Na toto kolečko přilepíme vrchní díl dortu. Dort ozdobíme „ovocem“ – vystřiženým ze zbytků barevného papíru. Hotový dort přilepíme na červený „talíř“, který je opět v polovině ohnutý. Přilepíme ho doprostřed talíře tak, aby sklady dortu a talíře byly na sobě, prostě aby šel dort i talíř složit. Talíř přilepíme na rozevřené přání, opět sklad na sklad.  Při otevírání přání se dort složí. Hotové přání potom vypadá takto…

Dozdobíme ještě vnitřní část přání, např. razítkem a vepíšeme text. Přední část přání také ozdobíme, např. čtvrtkou a malým dortíkem.

Myslím, že tohle přání určitě stojí za vyzkoušení 🙂