Vážeme stužky – 1. díl – ZÁKLADY

Foto a text Astarte

Miniseriál o vázání stužek začneme těmi nejjednoduššími základy – uzlíkem, klasickou mašlí a vrstvenou mašlí (či spíše pseudomašlí). K povídání toho moc nebude, spíš se koukněte na obrázky.

Základem  práce  se stužkami je udržet stuhu při vázání co nejvíc rovnou, aby se v místech vázání nerolovala, nepřetáčela a nemuchlala – a to není to až taková legrace, však si to zkuste 🙂

Uzlík určitě znáte, ve scrapu má částé použití ať již pouze jako ozdoba na stránce nebo i s praktickým využitím přivázání visačky atp. Hezké je i převázání fotky či papíru s uzlíkem nebo použití zeleného uzlíku jako lístků na stonek květiny. Uzlík se zkrátka nemá za co stydět, je to nejjednodušší a zároveň velice elegantní zástupce vázání stužek.

Klasickou mašli také jistě nemusím extra představovat. Vázat ji (stejně jako uzlík) lze buď samostatně a na podklad přilepit, přichytit svorkou nebo sponkou do sešívačky, nebo můžete udělat do podkladu dva otvory a mašli uvázat přímo na něm.

Zajímavá je varianta vrstvené mašle, která skoro ani vázanou mašlí není. Jako základ si vezmete dva kousky stužky s ozdobně střiženými kraji a převážete uzlíkem. Je to jednoduché, rychlé a parády nadělá spoustu. Navíc pokud máte nějakou oblíbenou stužku, kterou si chráníte jako oko v hlavě a používáte jen s velkým sebezapřením – tady vám stačí malý kousek na tu ozdobnou část a jako pracovní stuhu na převázání použijete nějakou obyčejnější.

Příště se můžete těšit na minimašličku vázanou na vidličce 🙂