Vyzkoušeli jsme pro vás: Tekuté barvy DISTRESS STAIN… první zkušenosti

Astarte pro nás připravila další skvělý fotonávod 🙂

Aktijka má v obchodě stále něco nového, sotva to stíhám sledovat a zkoušet. Dnes došlo na tekuté barvy Distress Stain. Vybavena osvědčenou univerzální dvojicí modrá a zelená a odkazem na anglické tutoriály Tima Holtze, pustila jsem se do prvních pokusů. Co se týká technického vybavení, bude se vám hodit ještě nepropustná nesavá podložka a rozprašovač na vodu, papírové utěrky, případně fén pro urychlení schnutí a razítka na dozdobení.

Jak jsem se dočetla, barvy jsou určené na savé povrchy, vytáhla jsem tedy osvědčené akvarelové čtvrtky. Každá lahvička je opatřena vlastním houbičkovým vrškem, odborně aplikátorem. Před prvním použitím je potřeba otočit lahvičku dnem vzhůru jako při malování, zatlačit na houbičku a počkat až se trochu nacucá. Doporučuji dělat už přímo na podložce a ne prstem jako já J Když pak nanášíte barvu, teče vám tak moc, jak moc zatlačíte. Pokud nanášíte různé barvy na nesavou podložku, dejte si pozor, ať se vám houbičky neušpiní od jiné barvy, kterou by nacucly. Na papíře se to evidentně vsakuje tak rychle, že to nevadí.

Plocha se aplikátorem vybarvovala rychle a příjemně, jen pozor na to, že při každém dalším projetí se odstín ztmavuje. Pokud tedy fleky nejsou cílené, chce to vzít celou plochu na jeden zátah.

Zkusila jsem dvě barvičky vedle sebe a následné navlhčení rozprašovačem a barvy se pěkně rozpily do sebe.

Zajímavý výsledek dalo, když jsem ještě mokrou kartičku párkrát oťupkala pomačkanou papírovou utěrkou a následně vyfénovala. Na nějaké přírodní nebo vintage podkladové papíry je to paráda.

Druhá část pokusu byla s nanášením barev na podložku a následným otisknutím na papír. Jak jsem již psala výše, tady si dejte pozor, aby vám houbička nenasákla jinou barvou. Evidentně nejvíc při téhle technice záleží na správném „zavrtění“ papírem při obtiskování barvy. Jestli ho jen tak oplesknete, potáhnete jedním směrem, zatočíte dokolečka … barvičky se velmi snaživě prolínají a pokud je toužíte mít rozpitější, stačí ještě přestříknout vodou.

Zjistila jsem, že když je kartička jednou otisknutá, nastříkaná vodou a znovu otisknutá (oplesknutá) o podložku, vytvoří se něžný plynulý pastelový přechod barev, který se mi moc líbil jako podklad pro další tvorbu.

Nakonec jsem si ještě zaexperimentovala s mráčkem.

Nanesla jsem barvu na podložku zhruba do tvaru mraku, otiskla kartičku, postříkala vodou, osušila papírovou utěrkou (vysaje část barvy) a vyfénovala – tím jsem získala jemnější okolí mraku. Mrak jsem poté namalovala přímo aplikátorem na papír a aby získal větší prostorovost a strukturu, zase jsem ho párkrát oťupkala pomačkanou papírovou utěrkou. Po vyfénování, když byla kartička zase suchá, jsem ji znovu obtiskla o zbytky barvy na podložce, tentokrát bez následného navlhčení – to dodalo ty výrazné svrny. Mráček jsem pak obtáhla černou fixou a moc se mi líbí, už plánuju stránku s oblohou malovanou přímo na podkladovou čtvrtku 🙂

Na razítka nakonec došlo taky, ale byla jsem už tak zaujatá tvorbou, že jsem zapomněla nafotit postup 😀

Na kartičku jsem otiskla razítko obarvené zelenou distress stain barvou a pak stříkla lehounce vodou, takže se trochu rozpilo. Okraji kartičky jsem několikrát projela po barvě nanesené na podložce a sušila –  nejprve zelenou barvu pomačkanou papírovou utěrkou, modrou jsem poté trochu rozpila vodou a fénovala. Ústřední motiv jsem přetiskla stejný razítkem ale černým StazOnem. A nakonec jsem se ještě rozšoupla a přejela kraje kartičky přímo modrým aplikátorem, aby byly výraznější.

S barvičkami se mi pracovalo moc dobře a i když jsem se nijak neomezovala, při veškerých mých pokusech jich skoro neubylo. Kdybych na začátku nestiskávala aplikátor prstem, ani bych nevypadala jako vodník, při běžné práci se člověk vůbec neumaže. Použití je evidentně univerzální, určitě půjdou i otisknout na podložku a štětcem pak barvu použít na vymalování razítka apod. Suma sumárum – plánuju nákup ještě červené, oranžové a žluté, abych se mohla pořádně barevně vyřádit 🙂

Pár dalších inspirací zde…