Velikonoční přání s vajíčky :-)

Foto a text Gábina Milatová

Ač se to moc nezdá, Velikonoce jsou tady cobydup, a tak je na čase se na ně scrapersky připravit.

Dnes jsem si pro vás připravila jednoduchý návod na velikonoční přání s mixed-mediovými (MM) vejci, které zvládnou i ti, kteří po této technice zatím jen pokukovali 🙂

velikonocni-prani-s-MM-vejci-01

Nejprve si připravíme tvar vejce, pro ty, kteří mají doma Big Shot (BS) a k nim vyřezávací šablony vajec, je příprava vajec jednoduchá, stačí si vybrat šablonu, která je vysoká cca 9 cm a vejce vyříznout z bílého kartonu. Pro ty, kteří BS nemají, jsem připravila malé Freebie s různě velkými vejci:

 

 

Jak šablonu použít: vytiskněte si šablonu klasicky na tiskárně na A4 na výšku, vystřihněte tvary a překreslete je na nějaký tvrdší karton, třeba na krabici od keksů apod. Vystřihněte a máte hotovo.

Na tato přání jsem použila vejce č. 1.

Krok 1: Vytvoření vajec

Nejprve si obkreslíme šablonu vejce na tvrdý bílý papír – já pro tyto účely využívám odřezy z bílého scrapbookového papíru od hurapapir.cz.

Obkreslené tvary si od sebe odstřihneme, aby se nám s nimi lépe manipulovalo…

Na obarvení vajec budeme používat techniku Smooshing pomocí Distress inkoustů. Doporučuji použít syté barvy, než pastelové odstíny a na jedno vejce jen 2 barvy. Já jsem pro příklad použila Wilted Violet a Salty Ocean.

Na nepřilnavou podložku jsem udělala dva rovnoběžné pruhy obou inkoustů.

Zlehka postříkáme vodou v rozprašovači.

Připravené obrysy otiskneme do inkoustů tak, aby nám barvy vejce „rozpůlily“. Pro jemné promíchání barev můžete udělat na podložce jemný viklavý pohyb.

Odejmeme z podložky, usušíme embossovací pistolí a můžeme nechat tak, nebo ještě podruhé natisknout malé fleky.
Tady vidíte různé kombinace barev, já jsem použila i tyto další kombinace: worn lipstick + squeezed lemonade, mermaide lagoon + worn lipstick, worn lipstick + wilted violet, squeezed lemonade + twisted citron, mermaid lagoon + evergreen bough, twisted citron + mermaid lagoon

 

Přes šablonu naneseme pomocí špachtle bílou strukturovací pastu. POZOR, inkousty musí být úplně suché! Vybírejte takové vzory šablon, které se tvarově hodí = květinové, lístečkové, puntíkaté, krajkové.

 

Nechte vše pořádně zaschnout. Pokud někde na okrajích přečnívají kousky pasty, sestřihněte je nůžkami.

 

Zde vidíte, jak sytější barvy inkoustů krásně krásně kontrastují s bílou strukturovací pastou.

 

 

Krok 2: Vytvoření pozadí

 

Na pozadí použijeme tvrdý bílý papír vyšší gramáže cca 220g/m2.  Vytvářím přání ve tvaru čtverce, proto si papír uříznu na velikost 13 x 13 cm.

 

Opět použiji Big Shot a květinové embossovací kapsy, ideálně se pro tento případ hodí velikost na A6, protože potřebujeme v dolní části nenaembosovaný pruh (široký cca 3 cm).

 

 

Do hladkého pruhu totiž naembosujeme krajkový vzor pomocí horkého embosingu, razítka na akrylovém bločku a inkoustu na horký embosing. Otisk zasypeme embosovacím práškem, který se barevně hodí k barvám na vejci (já jsem si vybrala vejce se zelenkavou a mátově modrou barvou, proto je moje krajka mátově modrá). Prášek zatavíme embosovací pistolí. Pokud nemáte barevné embosovací prášky, zkuste zlatý nebo stříbrný.

 

 

Krok 3: Kompletace & ozdobení

 

Těsně nad krajku nalepíme saténovou stuhu (tentokrát v zelenkavém odstínu) pomocí oboustranně lepící pásky.

 

 

Vytvoříme si samostatnou mašli z dalšího kousku stuhy, viz obrázky:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konce stuh zastřihneme šikmo, aby se netřepily.Na zadní část vejce přilepíme buďto 3D kostičky nebo 3D pásku.

Vejce nalepíme lehce zešikma cca 2,5cm od levého okraje základu přes stuhu

Nažhavíme pistoli na tavné lepidlo, mezitím si připravíme několik větších nebo menších květinek (mé jsou domácí výroby) a lístků (Sizzix Garden Greens 661206), malé tekuté lepidlo, nůžky a začneme vrstvit jednotlivé dekorace:

Nejprve na vejce nalepíme delší větvičku. Přes větvičku nalepíme zešikma mašli.

 

Postupně dolepíme velké květy, menší květy (lepíme tavným lepidlem, kdy kápneme jen kapičku do středu květů), květy doplníme menšími lístky.

 

 

Z druhého dnešního FREEBIE, které najdete na konci tohoto článku si vystřihněte proužek s vybraným nápisem a pravý konec šikmo sestřihněte.

 

 

Na rovný konec kápněte tavné lepidlo a podsuňte pod květ, na druhý konec kápněte druhou kapku a přilepte tak, aby byl proužek prohnutý nahoru.

 

 

Na čtvercový základ přání nalepím po okrajích a do středu oboustranně lepící pásku, hotový panel přilepíme na přichystaný základ tak, aby se přání otevíralo směrem nahoru – obdarovaný si jej tak může postavit na stůl jako dekoraci 🙂

 

A je hotovo 🙂

 

A tady je moje dnešní druhé freebie s nápisy (vytiskněte klasicky na A4 papír tvrdší gramáže, stačí 160g)

 

VELIKONOCE-freebie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Děkuji vám za pozornost a přeji krásný den 🙂


0podpis