PROJECT LIFE… s Peslíkem / 1.díl

Foto a text Peslík

Project Life je další odvětví Scrapbookingu. Je to závislost, ale myslím, že velmi příjemná.

PicMonkey Collage

Za jeho zrození můžeme poděkovat Becky Higgins, která se v roce 2009 rozhodla pojmout scrapbooking trochu jinak. Její záměr byl tvořit jednoduše, čistě a uspořádaně. Tento šílený, jednoduchý, ale revoluční systém, vdechl nový život do průmyslu, který potřeboval podporu a obnovil novou energii do srdce scrapbookingu.

Za pět let se rozšířil do více jak 3500 obchodů na celém světě.

Díky tomu i my v české republice můžeme zachytit rodinné vzpomínky touto formou. Nabízí se nám spousta možností a je jen na každém z nás pro jakou variantu se rozhodne. Já se pokusím Vám to rozhodování trochu zjednodušit.

Tady je pár rad a typů pro ty co ještě váhají, zda začít tvořit Project Life pro tento rok.

  1. Priority
  2. Typ alba a kapsy
  3. Kartičky
  4. Foto
  5. Journaling

Provedu Vás postupně project life 2014, kde Vám ukážu svoje začátky a poté se vrhneme do letošního roku.

1. Priority

Na začátku si musíte zvolit priority a co od PL očekáváte. Pro mě to bylo docela důležité, musela jsem mít jasně hned na začátku, po jakém intervalu budu tvořit. Předejdete tak stresu, že nestíháte, že jste ve skluzu několik týdnů, měsíců, atd.

Tak jdeme na to. Můžete tvořit po jednotlivých týdnech, měsících nebo jen důležité a velké akce.

Tvoření po týdnu

  • Báječné pro ty co mají děti. Určitě stojí za to zaznamenávat každý krok, který dítko dělá, každý okamžik v jeho i vašem životě.
  • Pro nastávající rodiče – jak nejlépe zaznamenat tak krásný okamžik, jako je příchod nového člena do rodiny.
  • Stejně tak pro ty co mají své domácí mazlíčky, není důležité, zda je to kočka či pes. Důležité jsou okamžiky, které si chcete pamatovat.
  • Pro rodinu, které si buduje svoje hnízdečko – zachytit den za dnem jak roste nový dům či se mění byt je také dobrá příležitost pro týdenní PL.
  • A v neposlední řadě pro ty jako jsem já – byt máme zařízený, dítě je ve fázi pubertální, domácí mazlík by také byl a jsou tu výlety, oslavy, akce a drobnosti, které by člověk jinak časem zapomněl.

Bude jen na Vás, zda týdenní záznam bude na stránku, dvě či jednu a půl.

Tvoření po měsíci

  • Tuto variantu bych zvolila, pokud se bojíte, že nebudete mít čas na focení a tvoření.
  • Máte pocit, že každý týden se nese ve stejném duchu.
  • Děti jsou odrostlé, vnoučata v nedohlednu, nebo daleko od vás.

I tu je jen na Vás, jak rozsáhlý bude Váš týden. Třeba časem zjistíte, že toho máte tolik a baví vás to, že přejdete na týdenní.

 

Akce – dovolená – zážitky

  • Do této podoby PL bych šla pokud, bych chtěla zachytit jen důležité věci. Dovolenou, koncertky, vystoupení dětí, festivaly, různé večírky či párty. Může to být na spoustu stran, podle množství fotek a váhy zážitku. Něco jako cestovní deník, ale celoroční se vším všudy.

 

Moje začátky byly dosti nejisté. Nevěřila jsem si, měla jsem strach, že náš život je tak obyčejný, že tvoření po týdnu nedám. Podpora scrap žen byla tak velká, že jsem se kousla a fotila a tvořila jak o život. Naučila jsem se fotit maličkosti, které jsou kolem nás. Rodina stále prská, když mě vidí s foťákem v ruce a já čekám, kdy to přijmou jako denní chleba.

Fotit můžete cokoliv – kytky, buchtu, kterou zrovna pečete, sami sebe v podobě stínů či v plné pracovní parádě. Sportovní výkony v telce nebo spícího maroda v pelíšku.

 A zde je ukázka mých začátků z loňského roku…

Já v pracovním procesu, nové náušnice, oběd v restauraci a procházka.

DSCF1700ab

Vlastní foto – stíny, získání lístků na koncert, začátek olympiády

DSCF1910b

Tvoření, odstranění znaménka, nemocný člen rodiny, recept na langoše a první zlato na olympiádě

DSCF2069ab

Narozeniny

DSCF2197b

…první jarní květiny nebo také nabourané auto

DSCF2466b

…výročí svatby a vyhořelé Pustevny

DSCF2469b

Je toho opravdu spoustu kolem nás. Stačí jen vzít foťák, mít chuť a můžete začít tvořit. Project Life se dá začít kdykoliv…